Ryba po grecku
15:08Smażona lub pieczona ryba pod warstwą warzywnego sosu. Pospolite składniki,a smak rewelacja. U mnie w domu zawsze serwowany na Boże Narodzenie, ale w zimnym wydaniu i na sylwestrowe szaleństwa doskonale się sprawdzi.
Składniki:
- filety z dowolnej ryby (ja miałem łososia i mintaja )
- 1/2 kg marchwi,
- 20 dkg selera,
- 20 dkg pietruszki,
- 20 dkg cebuli,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łyżeczki musztardy ( można pominąć ),
- 4-5 kulek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa oprócz cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jeszcze łatwiej w robocie :). Cebulę pokroić w kostkę i wszystko razem przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, dodając sól, pieprz, ziele i listek. Przełożyć do garnka, dolać trochę wody i dusić około 10 minut, żeby całość się za bardzo nie rozgotowała. Na koniec dodać koncentrat i musztardę. Rybę usmażyć na oleju lub upiec w piekarniku. Gorącą obłożyć sosem greckim. Można również zjadać ją na zimno. Ja często robię większą ilość i zamykam w słoikach na później ;)
4 comments
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze por,polecam,fajnie smak zmienia:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuję :)
UsuńGdy robiłam po raz pierwszy rybę po grecku to po prostu się w niej zakochałam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją.