Reklama

wtorek, 30 grudnia 2014

Ryba po grecku

Smażona lub pieczona ryba pod warstwą warzywnego sosu. Pospolite składniki,a smak rewelacja. U mnie w domu zawsze serwowany na Boże Narodzenie, ale w zimnym wydaniu i na sylwestrowe szaleństwa doskonale się sprawdzi.


Składniki:

- filety z dowolnej ryby (ja miałem łososia i mintaja )

- 1/2 kg marchwi,

- 20 dkg selera,

- 20 dkg pietruszki,

- 20 dkg cebuli,

- 200 g koncentratu pomidorowego,

- 1-2 łyżeczki musztardy ( można pominąć ),

- 4-5 kulek ziela angielskiego,

- 2 liście laurowe,

- sól, pieprz,

- olej.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa oprócz cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jeszcze łatwiej w robocie :). Cebulę pokroić w kostkę i wszystko razem przesmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, dodając sól, pieprz, ziele i listek. Przełożyć do garnka, dolać trochę wody i dusić około 10 minut, żeby całość się za bardzo nie rozgotowała. Na koniec dodać koncentrat i musztardę. Rybę usmażyć na oleju lub upiec w piekarniku. Gorącą obłożyć sosem greckim. Można również zjadać ją na zimno. Ja często robię większą ilość i zamykam w słoikach na później ;)


Wigilia 2014 Lekkie Święta Przekąski Sylwestrowe

4 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze por,polecam,fajnie smak zmienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy robiłam po raz pierwszy rybę po grecku to po prostu się w niej zakochałam.
    Uwielbiam ją.

    OdpowiedzUsuń