Reklama

środa, 17 grudnia 2014

Rybny gulasz

Lekkie, warzywne, ale pikantne i rozgrzewające danie z rybą. Dla mnie najlepiej smakuje samo, ale można zjeść gulasz w towarzystwie ziemniaków lub ryżu. Doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole.



Składniki:

- około 1/2 kg filetów z ryby ( miałem łososia i mintaja ),

- kawałek selera,

- 1-2 pietruszki,

- 3 marchewki,

- kilka ziaren jałowca,

- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,

- sól,

- 1/2-1 łyżeczki pieprzu czosnkowego,

- po większej szczypcie bazylii, rozmarynu,kolendry, imbiru 

- sok z cytryny,

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- 1 łyżka oleju,

- jogurt naturalny.

Wykonanie:

Filety pokroić w większą kostkę, natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny. W tym czasie  warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody z solą i jałowcem. Na patelni z olejem delikatnie podsmażyć rybę i dodać do wywaru warzywnego. Smak ryby, który pozostał na patelni podlać wodą, zagotować i przelać do gulaszu. Całość zagotować i ewentualnie dosmaczyć. Na koniec posypać natką pietruszki i udekorować kleksem jogurtu. Smacznego.


Świąteczna rybka Lekkie Święta Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz