Rybny gulasz
13:54Lekkie, warzywne, ale pikantne i rozgrzewające danie z rybą. Dla mnie najlepiej smakuje samo, ale można zjeść gulasz w towarzystwie ziemniaków lub ryżu. Doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole.
Składniki:
- około 1/2 kg filetów z ryby ( miałem łososia i mintaja ),
- kawałek selera,
- 1-2 pietruszki,
- 3 marchewki,
- kilka ziaren jałowca,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- sól,
- 1/2-1 łyżeczki pieprzu czosnkowego,
- po większej szczypcie bazylii, rozmarynu,kolendry, imbiru
- sok z cytryny,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju,
- jogurt naturalny.
Wykonanie:
Filety pokroić w większą kostkę, natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny. W tym czasie warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody z solą i jałowcem. Na patelni z olejem delikatnie podsmażyć rybę i dodać do wywaru warzywnego. Smak ryby, który pozostał na patelni podlać wodą, zagotować i przelać do gulaszu. Całość zagotować i ewentualnie dosmaczyć. Na koniec posypać natką pietruszki i udekorować kleksem jogurtu. Smacznego.
0 comments