Choinka z kapustą i grzybami
15:42Bardzo fajny dodatek do barszczu. Wiele takich choinek w internecie, ale zazwyczaj w wersji słodkiej, więc moja na wytrawnie.
Składniki:
Ciasto:
- około 300g mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- 15g świeżych drożdży,
- 2 łyzki roztopionego masła,
- 1 jajko,
- sól, kminek.
Farsz z kapusty i grzybów:
z tego przepisu.
Wykonanie:
Z drożdży, łyżki mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia i z resztą składników wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i wyciąć dwa trójkąty. Na jeden nałożyc farsz i przykryć drugim. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, bo łatwiej przeniesie sie całość na blachę. Na złożonej choince wyznaczyć sobie pień i do tego momentu zrobić z obu stron poziome nacięcia. Każdą gałązkę skręcic dwukrotnie wokół własnej osi i odstawić do podrośnięcia. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
4 comments
Wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńTo jeszcze nie mój poziom:)))muszę poćwiczyć haha
OdpowiedzUsuńNawet nie trzeba ćwiczyć, wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, bardzo oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuń