Reklama

niedziela, 28 grudnia 2014

Choinka z kapustą i grzybami

Bardzo fajny dodatek do barszczu. Wiele takich choinek w internecie, ale zazwyczaj w wersji słodkiej, więc moja na wytrawnie.



Składniki:

Ciasto:

- około 300g mąki,

- 1/2 szklanki wody,

- 15g świeżych drożdży,

- 2 łyzki roztopionego masła,

- 1 jajko,

- sól, kminek.

Farsz z kapusty i grzybów:

z tego przepisu.



Wykonanie:

Z drożdży, łyżki mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia i z resztą składników wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i wyciąć dwa trójkąty. Na jeden nałożyc farsz i przykryć drugim. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia, bo łatwiej przeniesie sie całość na blachę. Na złożonej choince wyznaczyć sobie pień i do tego momentu zrobić z obu stron poziome nacięcia. Każdą gałązkę skręcic dwukrotnie  wokół własnej osi i odstawić do podrośnięcia. Posmarować mlekiem i posypać kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.

Wigilia 2014

4 komentarze:

  1. To jeszcze nie mój poziom:)))muszę poćwiczyć haha

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie trzeba ćwiczyć, wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń