Reklama

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki tradycyjne

Przepis na te miękkie pierniczki jest od dawna w rodzinie i zazwyczaj są one pieczone właśnie we większym gronie rodzinnym. U nas część pierniczków jest bez żadnej polewy, część lukrowana, a te najbardziej ozdabione to tradycyjnie dzieło młodszego brata:))


Składniki:

- 1 kg mąki (1szklankę mąki zastąpiłem mąką żytnią),

- 400g miodu,

- 200g cukru,

- 200g masła,

- 1 łyżeczka proszku,

- 1 łyżeczka sody,

- przyprawa do piernika,

- 1 łyżka kakao

- 3 jajka.

Wykonanie:

Masło, miód, cukier, kakao i  przyprawę do piernika zagotować w garnku i przestudzić. Mąkę z proszkiem i sodą wymieszać w misce, dodać rozpuszczoną masę miodową oraz jajka i zagnieść gładkie ciasto. Najlepiej jest ciasto zostawić przykryte lnianym ręcznikiem na dobę w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie mamy czasu możemy piec od razu. Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu można polukrować.

Korzenne przysmakizBLOGowani.pl

Wigilia 2014

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń