Pierniczki tradycyjne
11:45Przepis na te miękkie pierniczki jest od dawna w rodzinie i zazwyczaj są one pieczone właśnie we większym gronie rodzinnym. U nas część pierniczków jest bez żadnej polewy, część lukrowana, a te najbardziej ozdabione to tradycyjnie dzieło młodszego brata:))
Składniki:
- 1 kg mąki (1szklankę mąki zastąpiłem mąką żytnią),
- 400g miodu,
- 200g cukru,
- 200g masła,
- 1 łyżeczka proszku,
- 1 łyżeczka sody,
- przyprawa do piernika,
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka.
Wykonanie:
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika zagotować w garnku i przestudzić. Mąkę z proszkiem i sodą wymieszać w misce, dodać rozpuszczoną masę miodową oraz jajka i zagnieść gładkie ciasto. Najlepiej jest ciasto zostawić przykryte lnianym ręcznikiem na dobę w temperaturze pokojowej, ale jeśli nie mamy czasu możemy piec od razu. Ciasto rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu można polukrować.
1 comments
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń