Reklama

sobota, 6 grudnia 2014

Naleśniki na mikołajki

Przy okazji mikołajek  mam nadzieję, że każdy wyczyścił buty i znalazł w nich  miłą niespodziankę.
Jako (nie zawsze) święty, ale jednak Mikołaj, imiennik słynnego biskupa, życzę wszystkim fajnych mikołajek ;))

Dziś zaszalałem z naleśnikami. Myślę, że wyszło dość zabawnie, a młodszy brat był szczęśliwy, zresztą tak jak cała reszta rodziny. Takie naleśniki można podać na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek.




Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki,

- 1 duże jajko,

- 1,5 szklanki mleka,

- 1,5 szklanki wody,

- 2 łyżki oleju.

Dodatki:

- 300 g twarogu,

- 1 szklanka jagód ( miałem mrożone )

- cukier waniliowy,

- cukier puder,

- ubita śmietana kremówka lub śnieżka,

- rządek roztopionej, gorzkiej czekolady,

- dżem wiśniowy ( u mnie domowy ).

Wykonanie:

Składniki ciasta zmiksować i odstawić na 1/2 - 1 godzinę. Jeżeli ciasto jest gęste dolać trochę wody lub mleka. Naleśniki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Przygotować nadzienie serowe z twarogu rozgniecionego z jagodami i dosłodzonego cukrem.
Naleśniki bałwanki smarować nadzieniem serowym, zwijać w rulony i albo obsypać pudrem, albo rozsmarować śmietanę w formie kółek. Dekorować: czekoladą - buzie, kapelusze i miotły, serkiem - szaliki, wiśniami z dżemu - nauszniki, a z suszonej żurawiny - guziki i nosy.
Mikołaje natomiast smarować dżemem i składać w trójkąty. Dekorować : dżemem - czapki i usta, śmietaną brody i pompony, z roztopionej czekolady wykonać oczy i nosy. Smacznego

Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz