Naleśniki na mikołajki
09:58Przy okazji mikołajek mam nadzieję, że każdy wyczyścił buty i znalazł w nich miłą niespodziankę.
Jako (nie zawsze) święty, ale jednak Mikołaj, imiennik słynnego biskupa, życzę wszystkim fajnych mikołajek ;))
Dziś zaszalałem z naleśnikami. Myślę, że wyszło dość zabawnie, a młodszy brat był szczęśliwy, zresztą tak jak cała reszta rodziny. Takie naleśniki można podać na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 duże jajko,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju.
Dodatki:
- 300 g twarogu,
- 1 szklanka jagód ( miałem mrożone )
- cukier waniliowy,
- cukier puder,
- ubita śmietana kremówka lub śnieżka,
- rządek roztopionej, gorzkiej czekolady,
- dżem wiśniowy ( u mnie domowy ).
Wykonanie:
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na 1/2 - 1 godzinę. Jeżeli ciasto jest gęste dolać trochę wody lub mleka. Naleśniki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Przygotować nadzienie serowe z twarogu rozgniecionego z jagodami i dosłodzonego cukrem.
Naleśniki bałwanki smarować nadzieniem serowym, zwijać w rulony i albo obsypać pudrem, albo rozsmarować śmietanę w formie kółek. Dekorować: czekoladą - buzie, kapelusze i miotły, serkiem - szaliki, wiśniami z dżemu - nauszniki, a z suszonej żurawiny - guziki i nosy.
Mikołaje natomiast smarować dżemem i składać w trójkąty. Dekorować : dżemem - czapki i usta, śmietaną brody i pompony, z roztopionej czekolady wykonać oczy i nosy. Smacznego
0 comments