Reklama

wtorek, 16 grudnia 2014

Sałatka w chrzanowej galarecie

Niecodzienna odmiana codziennej sałatki jarzynowej. Super się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej, z  kawałkiem pieczywa, jako dodatek do wędlin lub mięs na zimno.



Składniki:

- ugotowana marchew,

- ugotowany mały kawałek selera,

- 1-2 ogórki kiszone,

- ugotowane jajko,

-1/2 jabłka,

- natka pietruszki,

- 2 łyżki chrzanu,

- 1-2 łyżki majonezu,

- około 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

- sól, biały pieprz,

- około 1 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Warzywa i jajko pokroić w kostkę,dosypać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuścić wkładając naczynie do większego z wrzątkiem. Dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem i chrzanem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przelać do podłużnej formy wyłożonej folią ( wlałem do małego kartonu po mleku ). Wsawić do lodówki do stężenia. Galaretkę wyjąć, pokroić w plastry i zjadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz