Reklama

czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto filo na słodko z korzenną nutą

Na zimne dni za oknem proponuję bardzo szybki deser.


Składniki:

- opakowanie ciasta filo,

- 2 pokrojone w kostkę kwaśne jabłka,

- 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 1/2 tabliczki startej, gorzkiej czekolady,

- 2 łyżki miodu,

- 1 białko.

Do smarowania:

- roztopione masło,

- mleko.

Wykonanie:

Każdy płat ciasta posmarować naprzemiennie roztopionym masłem i mlekiem układając jeden na drugim. Przygotować nadzienie, nałożyć wzdłuż dłuższego boku, założyć końce do środka i zwinąć jak roladę. Jeszcze raz posmarować masłem i upiec w nagrzanym piekarniku około godziny. Pokroić na plastry i zjadać. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz