Ciasto filo na słodko z korzenną nutą
16:50Na zimne dni za oknem proponuję bardzo szybki deser.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo,
- 2 pokrojone w kostkę kwaśne jabłka,
- 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 tabliczki startej, gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki miodu,
- 1 białko.
Do smarowania:
- roztopione masło,
- mleko.
Wykonanie:
Każdy płat ciasta posmarować naprzemiennie roztopionym masłem i mlekiem układając jeden na drugim. Przygotować nadzienie, nałożyć wzdłuż dłuższego boku, założyć końce do środka i zwinąć jak roladę. Jeszcze raz posmarować masłem i upiec w nagrzanym piekarniku około godziny. Pokroić na plastry i zjadać. Smacznego.
0 comments