Sernik gotowany
15:29Jeden z moich ulubionych, na herbatnikach, a przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Bardzo polecam na święta, ale i bez okazji również ;)
Składniki:
- 1kg zmielonego twarogu,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 5 jajek,
- 1 budyń,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5-6 paczek herbatników.
Polewa:
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki kakao,
- około szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżki wody.
Wykonanie:
Na początek blachę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwą herbatników. Budyń rozmieszać w mleku. Pozostałe składniki włożyć do garnka i ciągle mieszając zagotować. Wlać przygotowany budyń, intensywnie mieszać, aby nie powstały grudki. Gorącą masę serową wylać na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć drugą warstwą ciastek.Odstawić i zrobić polewę. Lekko przestudzoną polać sernik. Schłodzić chociaż przez 2-3 godziny, a najlepiej przez noc. Smacznego
5 comments
Już od dawna czaję się na gotowany sernik. :)
OdpowiedzUsuńTo proponuję wypróbować, bo jest naprawdę smaczny :)
UsuńJadlam,ale sama nie robilam,chetnie skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam- polecam :) Super wyszedł :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę, że smakował :))
Usuń