Marynowana feta
11:01Bardzo dobry ser marynowany w ziołach i oleju. Świetnie smakuje rozsmarowany na kanapce, dodany do sałatki lub użyty w sposób, który podpowie nam wyobraźnia. Wzorowałem się na tym przepisie.
Składniki:
- opakowanie sera feta,
- świeża i suszona bazylia,
- świeży i suszony tymianek,
- oregano,
- pieprz biały, mielony
- pieprz czarny, ziarnisty,
- czosnek mielony,
- chilli mielone,
- olej.
Wykonanie:
Fetę kroimy w kostkę i rozdzielamy na dwie porcje. Jedną część przekładamy w słoiczku suszonym i świeżym tymiankiem, oregano, pieprzem czarnym ziarnistym, białym i czosnkiem. Drugą natomiast świeżą i suszoną bazylią, chilli, czosnkiem i pieprzem ziarnistym czarnym. Ilość przypraw dowolna, w zależności od własnego smaku, ale dość konkretna. Zawartość zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.
3 comments
Super! Cieszę się, że spodobał C się nasz pomysł ;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, a już niebawem zaprezentuję przepis z jej wykorzystaniem:)
OdpowiedzUsuń