Reklama

czwartek, 11 grudnia 2014

Marynowana feta

Bardzo dobry ser marynowany w ziołach i oleju. Świetnie smakuje rozsmarowany na kanapce, dodany do sałatki lub użyty w sposób, który podpowie nam wyobraźnia. Wzorowałem się na tym przepisie.




Składniki:

- opakowanie sera feta,

- świeża i suszona bazylia,

- świeży i suszony tymianek,

- oregano,

- pieprz biały, mielony

- pieprz czarny, ziarnisty,

- czosnek mielony,

- chilli mielone,

- olej.


Wykonanie:

Fetę kroimy w kostkę i rozdzielamy na dwie porcje. Jedną część przekładamy w słoiczku suszonym i świeżym tymiankiem, oregano, pieprzem czarnym ziarnistym, białym i czosnkiem. Drugą natomiast świeżą i suszoną bazylią, chilli, czosnkiem i pieprzem ziarnistym czarnym. Ilość przypraw dowolna, w zależności od własnego smaku, ale dość konkretna. Zawartość zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 3 dni.


3 komentarze:

  1. Super! Cieszę się, że spodobał C się nasz pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna, a już niebawem zaprezentuję przepis z jej wykorzystaniem:)

    OdpowiedzUsuń