Piernik kawowy
14:07Przepis na ten wyjątkowy, miękki i puszysty piernik znalazłem w ponad 20-letniej książce mojej mamy " Domowe ciasteczka i ciasta". Uważam, że piernik jest naprawdę godny polecenia dla wszystkich, a w szczególności dla tych, którzy mają mało czasu. Na zbliżające się święta jak znalazł :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki rozpuszczonej margaryny Palma w złotym opakowaniu,
- 1 szklanka miodu ( wymieszałem z melasą ),
- 1/2 szklanki cukru ( w oryginale była szklanka),
- 3 jajka,
- 1 szklanka gorącej, mocnej kawy,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- garść suszonej żurawiny ( dodałem od siebie ).
Polewa:
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki gorącej wody,
- około 3/4 szklanki cukru pudru.
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, kawę, mąkę zmieszaną z sodą i z przyprawą do piernika oraz tłuszcz - cały czas ucierając. Na koniec wmieszać szpatułką ubite białka i żurawinę. Ciasto przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut. Składniki polewy zagotowujemy ciągle mieszając. Zestawiamy z ognia i przestudzoną polewamy piernik.
2 comments
Piernik musi być przepyszny z kawką z przepisu skorzystam
OdpowiedzUsuńMasz fajne ,bezproblemowe przepisy ...
Pozdrawiam
Dziękuję, a piernik z przyjemnością polecam :)
Usuń