Reklama

wtorek, 2 grudnia 2014

Piernik świąteczny dla cierpliwych

Przy okazji robienia ciasta na piernik staropolski wspomniałem o pierniku świątecznym dla cierpliwych. Dzisiaj więc obiecany przepis na doskonały piernik. Powinno się go upiec dziś, ewentualnie jutro, ponieważ co tydzień, aż do świąt będzie nasączany, aby nabrał odpowiedniego aromatu i był miękki. Piernik ten od wielu lat jest pieczony w moim domu, a przepis został znaleziony na forum cincin. Każdego roku można zmieniać masy do jego przełożenia i zawsze będzie w innym wydaniu. Naprawdę warto delektować się jego smakiem na Boże Narodzenie.


Składniki:                                                                      

- 250 g miodu,

- 250 g cukru,

- 1 czubata łyżka masła,

- 1/2 kg mąki,

- przyprawa do piernika ( dałem dużą),                    

- 2 jajka,

- 2 łyżki kakao,

- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody,

- 30 ml wódki,

- śliwki suszone, rodzynki ( niekoniecznie ),

- do nasączenia 50 ml naparu z kawy i 100 ml wódki ( ta ilość jest na dwa nasączenia )


Wykonanie:
Miód z cukrem,przyprawami i masłem rozpuścić w rondelku. Przestudzić, wbić jajka I wymieszać. Dodać mąkę, rozpuszczoną sodę, wódkę i  kakao. Jeżeli dodajemy suszone owoce należy je wcześniej namoczyć, pokroić i dodać do masy. Wyrobić ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem keksówki i piec około 60 minut  w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia warto przykryć ciasto folią, żeby się nie przypaliło i pod koniec sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Ja muszę piec zazwyczaj dłużej,chyba dlatego,że w piekarniku gazowym. Ostudzić, wyjąć z formy, zawinąć i odłożyć na tydzień w chłodne miejsce lub do lodówki.
Po tygodniu ponakłuwać patykiem do szaszłyków i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na tydzień znów do lodówki.
Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, masą orzechową lub marcepanem. Gotowy piernik polać polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia i worek foliowy, odłożyć na kolejny tydzień.

Piernik po upieczeniu i ostudzeniu robi się twardy, a po trzech tygodniach jest aromatyczny i miękki.

Ciąg dalszy przepisu- TUTAJ


Wigilijny Piernik 2014 Korzenne przysmaki

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale najlepiej wygląda i smakuje na końcowym etapie przygotowań :)

      Usuń