Piernik świąteczny dla cierpliwych
17:42Przy okazji robienia ciasta na piernik staropolski wspomniałem o pierniku świątecznym dla cierpliwych. Dzisiaj więc obiecany przepis na doskonały piernik. Powinno się go upiec dziś, ewentualnie jutro, ponieważ co tydzień, aż do świąt będzie nasączany, aby nabrał odpowiedniego aromatu i był miękki. Piernik ten od wielu lat jest pieczony w moim domu, a przepis został znaleziony na forum cincin. Każdego roku można zmieniać masy do jego przełożenia i zawsze będzie w innym wydaniu. Naprawdę warto delektować się jego smakiem na Boże Narodzenie.
Składniki:
- 250 g miodu,
- 250 g cukru,
- 1 czubata łyżka masła,
- 1/2 kg mąki,
- przyprawa do piernika ( dałem dużą),
- 2 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody,
- 30 ml wódki,
- śliwki suszone, rodzynki ( niekoniecznie ),
- do nasączenia 50 ml naparu z kawy i 100 ml wódki ( ta ilość jest na dwa nasączenia )
Wykonanie:
Miód z cukrem,przyprawami i masłem rozpuścić w rondelku. Przestudzić, wbić jajka I wymieszać. Dodać mąkę, rozpuszczoną sodę, wódkę i kakao. Jeżeli dodajemy suszone owoce należy je wcześniej namoczyć, pokroić i dodać do masy. Wyrobić ciasto, przełożyć do wyłożonej papierem keksówki i piec około 60 minut w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia warto przykryć ciasto folią, żeby się nie przypaliło i pod koniec sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Ja muszę piec zazwyczaj dłużej,chyba dlatego,że w piekarniku gazowym. Ostudzić, wyjąć z formy, zawinąć i odłożyć na tydzień w chłodne miejsce lub do lodówki.
Po tygodniu ponakłuwać patykiem do szaszłyków i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na tydzień znów do lodówki.
Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, masą orzechową lub marcepanem. Gotowy piernik polać polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię lub papier do pieczenia i worek foliowy, odłożyć na kolejny tydzień.
Piernik po upieczeniu i ostudzeniu robi się twardy, a po trzech tygodniach jest aromatyczny i miękki.
Ciąg dalszy przepisu- TUTAJ
4 comments
Mniam, musi smakować bosko:)
OdpowiedzUsuńI naprawdę tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale najlepiej wygląda i smakuje na końcowym etapie przygotowań :)
Usuń