Ciasto na piernik staropolski
18:49Ciasto na świąteczny piernik zarobione i chłodzi się w lodówce. Przepis od paru lat wykorzystywany w mojej rodzinie, a znaleziony na tej stronie. Ulubiony na równi z piernikiem świątecznym dla cierpliwych ( przepis niebawem ). Zazwyczaj przekładamy go domowymi powidłami i polewamy czekoladą. Smakuje obłędnie.
- 1/2 kg miodu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 250 g masła,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 opakowania przyprawy do piernika ( po 40 g).
Sposób wykonania:
Miód, masło i cukier podgrzać w garnku do roztopienia i zagotowania się składników. Do naczynia, w którym będziemy przechowywać ciasto wsypać oba rodzaje mąki,przyprawę do piernika, wlać sodę wymieszaną z mlekiemoraz przestudzoną masę. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami - hakami. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i foliowym workiem, po czy wstawić do lodówki na około 5 tygodni. Tydzień przed świętami ciasto podzielić i piec placki na dużej blasze lub tradycyjnie w keksówkach. Piernik po upieczeniu jest miękki i pulchny. Cdn.
Cdn.- tutaj
2 comments
Bardzo przydatny przepis, jeszcze takiego nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńI naprawdę bardzo dobry piernik z niego wychodzi.
Usuń