Reklama

piątek, 14 listopada 2014

Ciasto na piernik staropolski

Ciasto na świąteczny piernik zarobione i chłodzi się w lodówce. Przepis od paru lat wykorzystywany w mojej rodzinie, a znaleziony na tej stronie. Ulubiony na równi z piernikiem świątecznym dla cierpliwych ( przepis niebawem ). Zazwyczaj przekładamy go domowymi powidłami i polewamy czekoladą. Smakuje obłędnie.

Składniki:

- 1/2 kg miodu,

- 1,5 szklanki cukru,

- 250 g masła,

- 5  szklanek mąki pszennej,

- 2 szklanki mąki żytniej,

- 3 jajka,

- 3 łyżeczki sody,

- 1/2 szklanki mleka,

- 2 opakowania przyprawy do piernika ( po 40 g).

Sposób wykonania:

Miód, masło i cukier podgrzać w garnku do roztopienia i zagotowania się składników. Do naczynia, w którym będziemy przechowywać ciasto wsypać oba rodzaje mąki,przyprawę do piernika, wlać sodę wymieszaną z mlekiemoraz przestudzoną masę. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto, najlepiej mikserem z końcówkami - hakami. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i foliowym workiem, po czy wstawić do lodówki na  około 5 tygodni. Tydzień przed świętami ciasto podzielić i piec placki na dużej blasze lub tradycyjnie w keksówkach. Piernik po upieczeniu jest miękki i pulchny. Cdn.

Cdn.- tutaj



2 komentarze:

  1. Bardzo przydatny przepis, jeszcze takiego nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I naprawdę bardzo dobry piernik z niego wychodzi.

      Usuń