Reklama

wtorek, 18 listopada 2014

Kluchy ziemniaczane

Danie obiadowe znane i lubiane przez większość. Oczywiście z dodatkiem w postaci gotowanej kapusty kiszonej i przesmażonej cebulki z szynką. Dobre w dniu przyrządzenia, jak i odsmażone na drugi dzień.


Składniki :

ciasto:

- 1,5 kg ziemniaków,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka soli,

- około 2 szklanek mąki.

kapusta:

- 1/2 kg kapusty kiszonej,

- 2 listki laurowe,

- kilka ziaren pieprzu i ziela.

do polania:

- olej,

- 1 cebula,

- 3-4 plastry podwędzanej szynki.


Sposób wykonania:

Ziemniaki zetrzeć na miałko i odcedzić na sicie nadmiar płynu, zachowując dolny osad czyli skrobię. Do ziemniaków dodać sól i jajko. Wymieszać dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Zagotować w garnku posoloną wodę i do wrzątku za pomocą łyżki wrzucać kluski . Na początek proponuję wypróbować na jednej czy jest odpowiednia konsystencja. Ja musiałem dosypać mąki, bo pierwsza kluska się rozpłynęła :) Gotować partiami około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić na sitku.
Kapustę kiszoną poszatkować, dodać listki i ziarna, podlać wodą i ugotować do miękkości.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz