Kluchy ziemniaczane
12:48Danie obiadowe znane i lubiane przez większość. Oczywiście z dodatkiem w postaci gotowanej kapusty kiszonej i przesmażonej cebulki z szynką. Dobre w dniu przyrządzenia, jak i odsmażone na drugi dzień.
Składniki :
ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- około 2 szklanek mąki.
kapusta:
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziaren pieprzu i ziela.
do polania:
- olej,
- 1 cebula,
- 3-4 plastry podwędzanej szynki.
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na miałko i odcedzić na sicie nadmiar płynu, zachowując dolny osad czyli skrobię. Do ziemniaków dodać sól i jajko. Wymieszać dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Zagotować w garnku posoloną wodę i do wrzątku za pomocą łyżki wrzucać kluski . Na początek proponuję wypróbować na jednej czy jest odpowiednia konsystencja. Ja musiałem dosypać mąki, bo pierwsza kluska się rozpłynęła :) Gotować partiami około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić na sitku.
Kapustę kiszoną poszatkować, dodać listki i ziarna, podlać wodą i ugotować do miękkości.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę.
0 comments