Reklama

sobota, 8 listopada 2014

Ciasto z makiem i wiśniami

Efektowne ciasto, które wygląda na czasochłonne, lecz takie nie jest. Nadaje się do upieczenia dla niespodziewanych gości,na niedzielę, a także na święta pod warunkiem, że mamy w domu mak, a w spiżarni wypestkowane wiśnie. U mnie w domu zniknęło w szybkim tempie, ale my lubimy mak :)


Składniki:

- 100 g masła,

- 3/4 szklanki cukru,

- 4 jajka,

- 200 g mielonego, suchego maku,

- 1 szklanka mąki,

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,

- 1 słoik wypestkowanych wiśni ( u mnie 400 ml ) ,

- sok z połowy cytryny,

- 1/2 szklanki wody,

- olejek migdałowy,

- 100 g rozpuszczonej czekolady.



Sposób wykonania:

Białka ubić z połową cukru. Masło,olejek migdałowy, resztę cukru i żółtka utrzeć, dodając naprzemiennie mąkę z proszkiem, mak i wodę z cytryną. Delikatnie wmieszać ubite białka, na koniec wrzycić odsączone wiśnie i zamieszać łyżką. Ciasto piec do lekkiego zrumienienia i "suchego patyczka".
Lekko przestudzone polać rozpuszczoną czekoladą.


Imieniny u cioci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz