Ciasto z makiem i wiśniami
14:54Efektowne ciasto, które wygląda na czasochłonne, lecz takie nie jest. Nadaje się do upieczenia dla niespodziewanych gości,na niedzielę, a także na święta pod warunkiem, że mamy w domu mak, a w spiżarni wypestkowane wiśnie. U mnie w domu zniknęło w szybkim tempie, ale my lubimy mak :)
Składniki:
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 200 g mielonego, suchego maku,
- 1 szklanka mąki,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
- 1 słoik wypestkowanych wiśni ( u mnie 400 ml ) ,
- sok z połowy cytryny,
- 1/2 szklanki wody,
- olejek migdałowy,
- 100 g rozpuszczonej czekolady.
Sposób wykonania:
Białka ubić z połową cukru. Masło,olejek migdałowy, resztę cukru i żółtka utrzeć, dodając naprzemiennie mąkę z proszkiem, mak i wodę z cytryną. Delikatnie wmieszać ubite białka, na koniec wrzycić odsączone wiśnie i zamieszać łyżką. Ciasto piec do lekkiego zrumienienia i "suchego patyczka".
Lekko przestudzone polać rozpuszczoną czekoladą.
0 comments