Reklama

niedziela, 9 listopada 2014

Pizza domowa

Pizza domowa- zawsze najlepsza. Tym razem na grubym,pulchnym cieście, z farszem, jakim kto zapragnie.


Składniki:

ciasto:

- 1/2 kg mąki pszennej,                                           

- 3 łyżki otrębów pszennych,

- ok 250 ml ciepłej wody,

- płaska łyżeczka soli,

- 20 g świeżych drożdży,

-2 łyżki oleju.                                                                 

sos:

- pomidory w puszce

- zioła prowansalskie

- czosnek mielony,

- sól.                                                                                

farsz:

- 60 dkg pieczarek,

-  duża czerwona papryka,

- szynka,

- sól, pieprz,

- ser żółty,

- ser mozzarella.


Sposób przygotowania:

Zrobić zaczyn  z drożdży , łyżki mąki i małej ilości wody. Kiedy podrośnie, dodać do reszty składników i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić, przełożyć na blachę i poczekać,aż podrośnie. W czasie wyrastania ciasta najlepiej przygotować sos i farsz. Składniki sosu należy zmiksować , doprawić i gotowe. Pieczarki można pokroić wedle uznania, ja często trę na tarce jarzynowej i przesmażam na dużym ogniu. Wtedy więcej farszu mieści się na pizzy. Na koniec dodać pokrojoną szynkę,paprykę ,pomidory, sól i pieprz. Grube ciasto lepiej chwilę podpiec w piekarniku, następnie posmarować sosem, nałożyć farsz, posypać żółtym serem i upiec. Zjadać z wielkim smakiem :))

1 komentarz: