Pizza domowa
15:02Pizza domowa- zawsze najlepsza. Tym razem na grubym,pulchnym cieście, z farszem, jakim kto zapragnie.
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 3 łyżki otrębów pszennych,
- ok 250 ml ciepłej wody,
- płaska łyżeczka soli,
- 20 g świeżych drożdży,
-2 łyżki oleju.
sos:
- pomidory w puszce
- zioła prowansalskie
- czosnek mielony,
- sól.
farsz:
- 60 dkg pieczarek,
- duża czerwona papryka,
- szynka,
- sól, pieprz,
- ser żółty,
- ser mozzarella.
Sposób przygotowania:
Zrobić zaczyn z drożdży , łyżki mąki i małej ilości wody. Kiedy podrośnie, dodać do reszty składników i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić, przełożyć na blachę i poczekać,aż podrośnie. W czasie wyrastania ciasta najlepiej przygotować sos i farsz. Składniki sosu należy zmiksować , doprawić i gotowe. Pieczarki można pokroić wedle uznania, ja często trę na tarce jarzynowej i przesmażam na dużym ogniu. Wtedy więcej farszu mieści się na pizzy. Na koniec dodać pokrojoną szynkę,paprykę ,pomidory, sól i pieprz. Grube ciasto lepiej chwilę podpiec w piekarniku, następnie posmarować sosem, nałożyć farsz, posypać żółtym serem i upiec. Zjadać z wielkim smakiem :))
1 comments
Taką robi moja mama i jest super . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń