Na piątkowy obiad - śledź
15:52Wiem, że każdy ma swój przepis na śledzia w śmietanie. Moja wersja jest z jogurtem zamiast wspomnianej śmietany, którą stosowała i stosuje nadal moja babcia. Natomiast dodatki w tym daniu, w mojej rodzinie od lat są takie same. Jogurt wprowadziła moja mama i taką wersję znam,lubię i podaję.
Ten śledź również często gości na moim wigilijnym stole.
Składniki:
- 4 lekko solone matjasy,
- 1 duży, gęsty jogurt naturalny,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- 1 kwaśne jabłko,
- pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Matjasy przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na paski. Ogórki, cebulę i jabłko pokroić w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i dodać pieprz do smaku. Z solą należy uważać, ponieważ śledź jest już słony, a smaki przejdą po schłodzeniu w lodówce. Jako danie obiadowe najlepiej smakuje z ziemniakami. Smacznego
1 comments
Uwielbiam takiego sledzika, mniam:)
OdpowiedzUsuń