Reklama

piątek, 14 listopada 2014

Na piątkowy obiad - śledź

Wiem, że każdy ma swój przepis na śledzia w śmietanie. Moja wersja jest z jogurtem zamiast wspomnianej śmietany, którą stosowała i stosuje nadal moja babcia. Natomiast dodatki w tym daniu, w mojej rodzinie od lat są takie same. Jogurt wprowadziła moja mama i taką wersję znam,lubię i podaję.
Ten śledź również często gości na moim wigilijnym stole.


Składniki:

- 4 lekko solone matjasy,                                  

- 1 duży, gęsty jogurt naturalny,

- 3-4 ogórki kiszone,

- 1 cebula,

- 1 kwaśne jabłko,

- pieprz.

Sposób przyrządzenia:



Matjasy przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na paski. Ogórki, cebulę i jabłko pokroić w dość drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i dodać pieprz do smaku. Z solą należy uważać, ponieważ śledź jest już słony, a smaki przejdą po schłodzeniu w lodówce. Jako danie obiadowe najlepiej smakuje z ziemniakami. Smacznego

1 komentarz: