Murzynek
15:31Ciasto ponadczasowe, przepis trzydziestoletni. Z czasami teraźniejszymi łączy je taka sama jak kiedyś przyjemność jedzenia.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody,
- po 1 łyżeczce inki i cynamonu,
- 2 łyżki kakao,
- 2 jajka,
- 1/2 kostki margaryny ( u mnie masło ),
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki dowolnego dżemu ( u mnie domowy z mirabelek )
polewa:
- 1/2 kostki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2-3 łyżki wody,
- 4 łyżki kakao.
Wykonanie:
Mleko podgrzać i roztopić w nim masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, na koniec dodając dżem. Przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka".
Składniki polewy zagotować i gotową wylać na przestudzonego murzynka.
3 comments
To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast...
OdpowiedzUsuńMoje również :)
UsuńMmm, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń