Reklama

czwartek, 20 listopada 2014

Murzynek

Ciasto ponadczasowe, przepis trzydziestoletni. Z czasami teraźniejszymi łączy je taka sama jak kiedyś przyjemność jedzenia.


Składniki:

ciasto:

- 2 szklanki mąki,

- 3/4 szklanki cukru,

- 1 łyżeczka sody,

- po 1 łyżeczce inki i cynamonu,

- 2 łyżki kakao,

- 2 jajka,

- 1/2 kostki margaryny ( u mnie masło ),

- 1 szklanka mleka,

- 3 łyżki dowolnego dżemu ( u mnie domowy z mirabelek )

polewa:

- 1/2 kostki masła,

- 4 łyżki cukru pudru,

- 2-3 łyżki wody,

- 4 łyżki kakao.

Wykonanie:

Mleko podgrzać i roztopić w nim masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, na koniec dodając dżem. Przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka".
Składniki polewy zagotować i gotową wylać na przestudzonego murzynka.




Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

3 komentarze: