Bezy świąteczne
12:02Słodkie co nieco w wersji świątecznej. Takie bezy mogą być jadalnym prezentem dla bliskich.
Składniki:
- 3 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka maku,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kolorowego maczku cukrowego.
Wykonanie:
Białka z cukrem ubić na sztywną, lśniącą pianę. Podzielić na 3 części, do jednej dodać mak, do drugiej przyprawę, a trzecią zostawić białą. Każdą masę delikatnie wymieszać i przy pomocy szprycy wyciskać gwiazdki. Każdy smak delikatnie posypać z wierzchu makiem i przyprawą. Bezy białe posypać maczkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, potem uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć bezy ok. godziny.
1 comments
Przeurocze :)
OdpowiedzUsuń