Reklama

środa, 12 listopada 2014

Bezy

Zanim się nie spróbuje zrobienia bezów, nie można mówić,że są trudne do wykonania. Mnie wyszły za pierwszym razem. Kruchutkie, małe słodkości :)


Składniki:

- 3 białka,

- 3/4 szklanki drobnego cukru,

- 1 łyżka cukru waniliowego,

- 1 łyżka naturalnej kawy.

Sposób wykonania:

Białka i oba rodzaje cukru ubić na sztywną, lśniącą pianę, która zachowuje nadany kształt, a po roztarciu palcami nie czuć kryształków cukru. Połowę masy bezowej wycisnąć szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej dodać kawę, delikatnie wymieszać i również wycisnąć. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Po około 10 minutach, kiedy bezy nie kleją się do palca (są takie gumowe) należy uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć bezy,do czasu, aż będzie można w nie postukać. U mnie około 1 godziny.

Imieniny u cioci

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię bezy, choć doskonale wiem, że to niemal sam cukier ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale z drugiej strony tylko dwa składniki, bez zbędnej chemii ;)

    OdpowiedzUsuń