Bezy
15:18Zanim się nie spróbuje zrobienia bezów, nie można mówić,że są trudne do wykonania. Mnie wyszły za pierwszym razem. Kruchutkie, małe słodkości :)
Składniki:
- 3 białka,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka naturalnej kawy.
Sposób wykonania:
Białka i oba rodzaje cukru ubić na sztywną, lśniącą pianę, która zachowuje nadany kształt, a po roztarciu palcami nie czuć kryształków cukru. Połowę masy bezowej wycisnąć szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej dodać kawę, delikatnie wymieszać i również wycisnąć. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Po około 10 minutach, kiedy bezy nie kleją się do palca (są takie gumowe) należy uchylić drzwiczki piekarnika i suszyć bezy,do czasu, aż będzie można w nie postukać. U mnie około 1 godziny.
2 comments
Bardzo lubię bezy, choć doskonale wiem, że to niemal sam cukier ;)
OdpowiedzUsuńAle z drugiej strony tylko dwa składniki, bez zbędnej chemii ;)
OdpowiedzUsuń