Reklama

sobota, 22 listopada 2014

Domowy makaron z tuńczykiem

Mój pierwszy, własnoręcznie zrobiony makaron, do tego tuńczyk, pomidory i zioła. Obiad doskonały:)


Składniki :

 makaron:

- 2 szklanki mąki,

- 3 małe jajka,

- 1/2 łyżeczki soli.


sos:

- puszka krojonych pomidorów,

- puszka tuńczyka w kawałkach,

- 3 - 4 suszone pomidory,

- sól, pieprz czosnkowy,

- oregano, tymianek,

- natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Do miski przesiać mąkę z solą, dodać rozmieszane jajka i zagnieść gładkie ciasto. Najlepiej, po wstępnym wymieszaniu w misce dalej wyrabiać ciasto na blacie, ugniatając i rozcierając. Wyrobione ciasto odstawić na 1/2 godziny. Następnie rozwałkować cienko, posypując delikatnie mąką, zwinąć i ciąć równe paski. Makaron rozwinąć i odłożyć do przesuszenia na 1/2 godziny. Zagotować wodę, posolić i do wrzątku wrzucić makaron. Zamieszać i gotować przez jakieś 10 minut, co chwilę sprawdzając czy jest dobry. Ugotowany odcedzić.















Pomidory z zalewą i suszone, posiekane razem z ziołami poddusić w garnku. Na koniec dodać kawałki tuńczyka i chwilę podgrzewać. Sos wymieszać z gorącym makaronem, wyłożyć na talerz i posypać natką. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie :-) Miała być jutro pieczeń, ale chyba się skuszę na ten makaron.

    OdpowiedzUsuń