Reklama

czwartek, 6 listopada 2014

Kalafior w cieście

Kalafior nie musi być jedzony tylko w połączeniu z bułką tartą. Bardzo dobrze smakuje smażony w przyprawionym cieście, z dodatkiem sosu jogurtowego.


Składniki:

- kalafior,

- 1 szklanka mąki,

- 1/2 szklanki wody,

- 1/2 szklanki mleka,

- 1 jajko,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- 2 łyżeczki słodkiej papryki,

- 1 łyżeczka curry,

- olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Kalafior podzielić na duże różyczki i obgotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzony pokroić w grubsze plastry. W misce, za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki oprócz curry i papryki. Ciasto podzielić na pół i do każdej części dodać inną przyprawę. Pomagając sobie dwoma widelcami, maczać kawałki kalafiora w cieście i smażyć na rumiano. Smacznego

2 komentarze: