Kalafior w cieście
16:12Kalafior nie musi być jedzony tylko w połączeniu z bułką tartą. Bardzo dobrze smakuje smażony w przyprawionym cieście, z dodatkiem sosu jogurtowego.
Składniki:
- kalafior,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Kalafior podzielić na duże różyczki i obgotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzony pokroić w grubsze plastry. W misce, za pomocą rózgi wymieszać wszystkie składniki oprócz curry i papryki. Ciasto podzielić na pół i do każdej części dodać inną przyprawę. Pomagając sobie dwoma widelcami, maczać kawałki kalafiora w cieście i smażyć na rumiano. Smacznego
2 comments
chyba od razu zrobię to dziś na kolację;)!
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszło naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuń