Reklama

poniedziałek, 24 listopada 2014

Poniedziałek bez mięsa

Kolejny poniedziałek z daniami bezmięsnymi. Fajna akcja rozbudzająca kreatywność.



Śniadanie:   Zielony omlet z fetą i papryką.


 Składniki i wykonanie:

- 2 jajka,

- 1 brykiet mrożonego szpinaku,

- po łyżeczce świeżej bazylii i pietruszki,

- 1 czubata łyżka płatków owsianych ,

- 1/2 papryki w trzech kolorach,

- plaster fety,

- sól, pieprz biały mielony, szczypta czosnku mielonego

- 1 łyżeczka oleju.

Szpinak przelać gorącą wodą, odcisnąć i dodać razem z ziołami do rozbitych jajek. Całość rozbełtać trzepaczką dodając płatki owsiane i przyprawy. Wylać na rozgrzaną patelnię. Na wierzchu ułożyć pokruszoną fetę i paski zielonej papryki. Przykryć pokrywką i smażyć, aż jajka się zetną. Zjeść dogryzając czerwoną i żółtą paprykę.


II Śniadanie: Kaszka kukurydziana zapiekana z jabłkami


http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/11/kaszka-kukurydziana-zapiekana-z-jabkiem.html


Obiad: Klopsy fasolowe z  ziemniakami.


Składniki (na 2 - 3 porcje) i wykonanie:

- 1/2 puszki czerwonej fasoli,

- 1 mała czerwona cebula,

- 2 pieczarki,

- 1 mały ogórek konserwowy,

- kawałek czerwonej papryki,

- 2 łyżki natki pietruszki,

- sól, pieprz,

- 1 płaska łyżeczka chilli,

- 1 jajko,

- 2-3 łyżki bułki tartej,

- olej do smażenia.

Posiekać cebulę z pieczarkami i poddusić na patelni. Fasolę odsączyć, rozgnieść z pieczarkami i cebulą ( przyrządem do dukania ziemniaków), dodać pokrojoną na drobno paprykę, natkę i ogórek. Wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Uformować okrągłe klopsy, lekko obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Ja zjadłem z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.



Kolacja: Pikantny twarożek na brzoskwiniach.


Składniki i wykonanie :

- 2 połówki brzoskwini z puszki ( w sezonie świeża),

- 100 g twarogu,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- 1/2 posiekanej,czerwonej cebuli,

- sól, dużo pieprzu,

- łyżka uprażonego słonecznika.

Twaróg rozgnieść z jogurtem, dodać sól, pieprz i cebulę. Wymieszać, nałożyć na połówki brzoskwini i posypać uprażonym słonecznikiem. Możemy zjeść z kromką chleba.

Chleb pszenno - żytni na zakwasie.


http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/09/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html



Poniedziałki bez mięs

1 komentarz: