Poniedziałek bez mięsa
17:28Kolejny poniedziałek z daniami bezmięsnymi. Fajna akcja rozbudzająca kreatywność.
Śniadanie: Zielony omlet z fetą i papryką.
Składniki i wykonanie:
- 2 jajka,
- 1 brykiet mrożonego szpinaku,
- po łyżeczce świeżej bazylii i pietruszki,
- 1 czubata łyżka płatków owsianych ,
- 1/2 papryki w trzech kolorach,
- plaster fety,
- sól, pieprz biały mielony, szczypta czosnku mielonego
- 1 łyżeczka oleju.
Szpinak przelać gorącą wodą, odcisnąć i dodać razem z ziołami do rozbitych jajek. Całość rozbełtać trzepaczką dodając płatki owsiane i przyprawy. Wylać na rozgrzaną patelnię. Na wierzchu ułożyć pokruszoną fetę i paski zielonej papryki. Przykryć pokrywką i smażyć, aż jajka się zetną. Zjeść dogryzając czerwoną i żółtą paprykę.
II Śniadanie: Kaszka kukurydziana zapiekana z jabłkami
http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/11/kaszka-kukurydziana-zapiekana-z-jabkiem.html
Obiad: Klopsy fasolowe z ziemniakami.
Składniki (na 2 - 3 porcje) i wykonanie:
- 1/2 puszki czerwonej fasoli,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 pieczarki,
- 1 mały ogórek konserwowy,
- kawałek czerwonej papryki,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 1 płaska łyżeczka chilli,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Posiekać cebulę z pieczarkami i poddusić na patelni. Fasolę odsączyć, rozgnieść z pieczarkami i cebulą ( przyrządem do dukania ziemniaków), dodać pokrojoną na drobno paprykę, natkę i ogórek. Wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Uformować okrągłe klopsy, lekko obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Ja zjadłem z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Kolacja: Pikantny twarożek na brzoskwiniach.
Składniki i wykonanie :
- 2 połówki brzoskwini z puszki ( w sezonie świeża),
- 100 g twarogu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1/2 posiekanej,czerwonej cebuli,
- sól, dużo pieprzu,
- łyżka uprażonego słonecznika.
Twaróg rozgnieść z jogurtem, dodać sól, pieprz i cebulę. Wymieszać, nałożyć na połówki brzoskwini i posypać uprażonym słonecznikiem. Możemy zjeść z kromką chleba.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie.
http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/09/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html
3 comments
No proszę, jakie pyszne bezmięsne propozycje, mniam:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne jedzonko bez mięsa ;) Ta zupa wygląda bardzo smacznie, chyba ją ugotuję ;)
OdpowiedzUsuńOdkąd jestem weganką nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek dania z mięsem. Oczywiście mój mąż i dzieci jedzą mięso, ale ja odkąd przeszłam na weganizm czuję się o niebo lepiej.
OdpowiedzUsuń