Piernik białoruski po wegańsku
15:44W związku z tym, że w czasie świątecznym będziemy mieli gościa - wegana wybróbowałem przepis na piernik pochodzący z książki " Bliny, cepeliny, kołduny". Oczywiście zamieniłem jajko i niektóre proporcje. Przyznam, że wyszedł bardzo dobry, więc polecam nie tylko weganom.
Składniki na mały pierniczek:
- 100 g chałwy waniliowej *,
- 2 łyżki cukru,
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych ( u mnie domowe ),
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1czubata łyżka przyprawy do piernika,
- 1/2 łyzeczki kakao,
- 1/ 2 łyżeczki sody,
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą na luźną papkę ( zamiennik jajka),
- 4 posiekane śliwki suszone.
* kupując chałwę należy zwrócić uwagę, aby w składzie nie było białka jaj
Wykonanie:
Chałwę utrzeć z cukrem i kukurydzianą papką. Dodać powidła, sodę, przyprawę i mąkę. Wszystko wymieszać łyżką. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dolać troszkę wody. Nie za dużo, ponieważ masa musi być zwarta, ale do wyłożenia łyżką. Na koniec wmieszać śliwki, przełożyć do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Po upieczeniu polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
5 comments
Piernik z chałwą to dla mnie nowość, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotny, a ja uwielbiam wilgoć w takich ciastach :) Przyznam, że dodatek chałwy dla mnie też jest innowacyjny!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ,wkrótce wypróbuję ....uwielbiam chałwę wiec piernik będzie na pewno bardzo smaczny .
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ...
Z czystym sumieniem mogę polecić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń