Reklama

piątek, 21 listopada 2014

Zapiekanka z kalafiorem

Można by powiedzieć, że powstała z nadmiaru kalafiora, który został z obiadu, a wędlina i ziemniaki zawsze są w domu. Dość szybka i naprawdę smaczna zapiekanka na kolację lub obiad.


Składniki:

- 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,

- 1/2 ugotowanego kalafiora,

- ok 200 g dowolnej wędliny ( u mnie kiełbaski z szynki ),

- ok 100 g sera wędzonego,

- 200 g śmietany,

- 1 jajko,

- sól, pieprz.

Sposób wykonania:













Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry, ułożyć na dnie naczynia i posypać solą i pieprzem. Ziemniaki przykryć podzielonym na mniejsze różyczki kalafiorem, również dodać sól i pieprz. Wędlinę pokroić w kostkę lub na plasterki. Całość posypać startym, wędzonym serem i polać mieszaniną jajka i śmietany. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do czasu, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz