Zapiekanka z kalafiorem
16:12Można by powiedzieć, że powstała z nadmiaru kalafiora, który został z obiadu, a wędlina i ziemniaki zawsze są w domu. Dość szybka i naprawdę smaczna zapiekanka na kolację lub obiad.
Składniki:
- 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
- 1/2 ugotowanego kalafiora,
- ok 200 g dowolnej wędliny ( u mnie kiełbaski z szynki ),
- ok 100 g sera wędzonego,
- 200 g śmietany,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry, ułożyć na dnie naczynia i posypać solą i pieprzem. Ziemniaki przykryć podzielonym na mniejsze różyczki kalafiorem, również dodać sól i pieprz. Wędlinę pokroić w kostkę lub na plasterki. Całość posypać startym, wędzonym serem i polać mieszaniną jajka i śmietany. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do czasu, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
0 comments