Reklama

środa, 19 listopada 2014

Zupa z soczewicą

Jesienna, rozgrzewająca, kolorowa i szybka w wykonaniu zupa warzywna.


Składniki:

- 1 marchewka,

- 1/2 pietruszki,

- mały kawałek selera,

- większy kawałek pora,

- 1/2 papryki,

- 1 pomidor,

- 5 - 6 łyżek czerwonej soczewicy,

- po 3 kulki pieprzu i ziela angielskiego,

- listek laurowy,

- sól,

- 1/2 łyżeczki curry,

- 1/2 łyżeczki chilli.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Włoszczyznę razem z pieprzem, zielem i listkiem przesmażyć w garnku na łyżce oleju. Na koniec dorzucić pokrojoną paprykę, posolić i zalać wodą. Całość gotować prawie do miękkości warzyw. Dodać soczewicę, pomidora,przyprawy i jeszcze chwilę pogotować, uważając, aby soczewica się nie rozgotowała ( chyba, że ktoś lubi ). Smacznego



Szybkie zupy! Smaczna Jesień Zupa na jesień

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń