Reklama

wtorek, 4 listopada 2014

Udka pieczone w zalewie

Przepis znaleziony dawno temu w internecie i trochę przeze mnie zmieniony. Niestety, nie prowadziłem wtedy bloga i w związku z tym nie zapisałem źródła. Nie zmienia to jednak faktu, że tak przygotowane udka z nutą egzotyki są bardzo dobre i godne polecenia.


Składniki:

- 6 udek z kurczaka,

- 1 duża cebula,

- 1 marchew,

- 3 ząbki czosnku,

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 4 łyżeczki słodkiej papryki,

- 1/2 łyżeczki chilli,

- 1/2 szklanki soku ananasowego (dałem z puszki ),

- 1 łyżka curry,

- 1 łyżka soli,

- 1 łyżka miodu,

- sok z połowy cytryny,

- tymianek ( u mnie świeży i suszony),

- olej do podsmażenia.

Sposób wykonania:

 Udka przekroić na pół. Na patelni, na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, startą na grubych oczkach marchew. Dodać  słodką paprykę, chilli, koncentrat, wlać sok ananasowy i dusić 5 minut. Wyłączyć gaz i dodać resztę składników. Zalewę ostudzić i zalać nią przygotowane udka, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Odstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie, przykryte wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, aby mięso się zrumieniło. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem, polanym powstałym z pieczenia sosem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz