Udka pieczone w zalewie
19:05Przepis znaleziony dawno temu w internecie i trochę przeze mnie zmieniony. Niestety, nie prowadziłem wtedy bloga i w związku z tym nie zapisałem źródła. Nie zmienia to jednak faktu, że tak przygotowane udka z nutą egzotyki są bardzo dobre i godne polecenia.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki chilli,
- 1/2 szklanki soku ananasowego (dałem z puszki ),
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- tymianek ( u mnie świeży i suszony),
- olej do podsmażenia.
Sposób wykonania:
Udka przekroić na pół. Na patelni, na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, startą na grubych oczkach marchew. Dodać słodką paprykę, chilli, koncentrat, wlać sok ananasowy i dusić 5 minut. Wyłączyć gaz i dodać resztę składników. Zalewę ostudzić i zalać nią przygotowane udka, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Odstawić do lodówki na dobę. Po tym czasie, przykryte wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Pod koniec pieczenia naczynie odkryć, aby mięso się zrumieniło. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem, polanym powstałym z pieczenia sosem. Smacznego.
0 comments