Śledź smażony w zalewie octowej
16:04Dzisiaj potrawa znana i lubiana. U mnie, często robiona przy nadmiarze ryb łowionych latem, w towarzystwie drugiego dziadka, mieszkającego w pobliżu jeziora. Tym razem z płatów śledziowych. Polecam, gdy mamy smaka na coś ostrzejszego :)
Składniki:
- 8 pojedyńczych, świeżych płatów śledziowych,
- 1 cebula,
- 1 ogórek kiszony,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- listek laurowy,
- sól,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia.
zalewa:
- 1,5 szklanki wody,
- ok.1/2 szklanki octu,
- ok.1 łyżeczka soli,
- ok.1 łyżka cukru.
Sposób wykonania:
Płaty posolić, obtoczyć delikatnie w mące i usmażyć na złoty kolor. Cebulę i ogórka pokroić w plasterki i przekładać nimi rybę ułożoną w misce. Dodać wszystkie przyprawy i całość zalać zagotowaną zalewą.Nie podaję sztywnych proporcji, ponieważ zalewę należy posmakować. Musi być dość ostra i słonawa, nieraz trzeba dolać octu lub wody. Po ostudzeniu wstawić na dobę do lodówki. Smacznego.
1 comments
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń