Reklama

piątek, 7 listopada 2014

Śledź smażony w zalewie octowej

Dzisiaj potrawa znana i lubiana. U mnie, często robiona przy nadmiarze ryb łowionych latem, w towarzystwie drugiego dziadka, mieszkającego w pobliżu jeziora. Tym razem z płatów śledziowych. Polecam, gdy mamy smaka na coś ostrzejszego :)


Składniki:

- 8 pojedyńczych, świeżych płatów śledziowych,

- 1 cebula,

- 1 ogórek kiszony,

- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,

- listek laurowy,

- sól,

- mąka do panierowania,

- olej do smażenia.

 zalewa:

- 1,5 szklanki wody,

- ok.1/2 szklanki octu,

- ok.1 łyżeczka soli,

- ok.1 łyżka cukru.


 Sposób wykonania:

Płaty posolić, obtoczyć delikatnie w mące i usmażyć na złoty kolor. Cebulę i ogórka pokroić w plasterki i przekładać nimi rybę ułożoną w misce. Dodać wszystkie przyprawy i całość zalać zagotowaną zalewą.Nie podaję sztywnych proporcji, ponieważ zalewę należy posmakować. Musi być dość ostra i słonawa, nieraz trzeba dolać octu lub wody. Po ostudzeniu wstawić na dobę do lodówki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz