Świąteczny sernik, na zimno :)
17:31Wymyśliłem sobie takie świąteczne, korzenne smaki. Piernik, mandarynki i pomarańcze. Wyszedł naprawdę pyszny, puszysty sernik na zimno, który rozgrzewa przyprawami :)
Składniki i wykonanie:
Biszkopt:
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Resztę składników przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do "suchego patyczka".
Masa piernikowa:
- 350 g zmielonego twarogu,
- 200 ml kremówki,
- 2- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru pudru ( lub wedle uznania),
- ok. 3 łyżek przyprawy do piernika.
Kremówkę ubić z cukrem i przyprawą do piernika. Cały czas miksując dodać twaróg i rozpuszczoną chłodną żelatynę. Proponuję posmakować masę czy jest dostatecznie piernikowa. Gotową masę wylać na upieczony biszkopt i schłodzić w lodówce.
Masa mandarynkowo - pomarańczowa:
- 350 g zmielonego twarogu,
- 200 ml kremówki,
- 1 puszka mandarynek w zalewie,
- galaretka pomarańczowa,
- cukier puder do smaku
Mandarynki osączyć, a z zalewę zagotować. Dodać do niej galaretkę i odstawić do wystudzenia . Kremówkę ubić, miksując dodać twaróg i żelującą galaretkę.Posmakować i ewentualnie dosłodzić pudrem. Mandarynki posiekać i delikatnie wmieszać w masę ( część można odłożyć do dekoracji). Całość wyłożyć na masę piernikową. Wstawić do lodówki.
Wierzch:
- galaretka pomarańczowa,
- bezy ( użyłem piernikowych z tego przepisu)
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją i tężejącą wylać na sernik. Ozdobić bezami. Ja użyłem tych domowych, piernikowych, które idealnie zgrały się smakiem.
1 comments
Mniam, mniam! To dla mnie coś nowego:serowa masa piernikowa.. Aż się rozmarzyłam:)
OdpowiedzUsuń