Klopsy drobiowe z soczewicą
16:29Te klopsy to smaczne, można powiedzieć, że również lekkie danie obiadowe.
Zjedzone z jogurtowym sosem czosnkowym smakowały wszystkim :)
Składniki:
Klopsy:
- 250 g mięsa mielonego z indyka,
- 5 - 6 łyżek ugotowanej,czerwonej soczewicy,
- 1/2 strąka papryki,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku,
- 3/4 - 1 łyżeczka chilli,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 - 3 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sos:
- gęsty jogurt naturalny,
- koperek,
- sól, czosnek.
Wykonanie:
Mięso wymieszać z ugotowaną soczewicą, jajkiem, przyprawami, pokrojoną w kostkę papryką i natką. Do masy dodać 1- 2 łyżki bułki tartej, wyrobić i uformować klopsy. Delikatnie obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Jogurt wymieszać z koperkiem, dodać do smaku sól i czosnek.
Smacznego.
0 comments