Reklama

niedziela, 30 listopada 2014

Klopsy drobiowe z soczewicą

Te klopsy to smaczne, można powiedzieć, że również lekkie danie obiadowe.
Zjedzone z jogurtowym sosem czosnkowym smakowały wszystkim :)


Składniki:

Klopsy:

- 250 g mięsa mielonego z indyka,

- 5 - 6 łyżek ugotowanej,czerwonej soczewicy,

- 1/2 strąka papryki,

- 1 jajko,

- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku,

- 3/4 - 1 łyżeczka chilli,

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- 2 - 3 łyżki bułki tartej,

- olej do smażenia.

Sos:

- gęsty jogurt naturalny,

- koperek,

- sól, czosnek.

Wykonanie:



Mięso wymieszać z ugotowaną soczewicą, jajkiem, przyprawami, pokrojoną w kostkę papryką i natką. Do masy dodać 1- 2 łyżki bułki tartej, wyrobić i uformować klopsy. Delikatnie obtoczyć w pozostałej bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Jogurt wymieszać z koperkiem, dodać do smaku sól i czosnek.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz