Frykadelki ze szpinakiem i serem
16:57Smaczne, soczyste klopsiki wykonane w trochę inny sposób i z innymi dodatkami w mięsie. Zjedzone z pieczonymi ziemniakami i marchewką.
Składniki:
Frykadelki :
- 400 g mięsa z szynki,
- 2 żółtka,
- 100 g śmietany,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
- parę gałązek tymianku.
Szpinak :
- 200 g szpinaku ( u mnie mrożony w liściach ),
- świeży tymianek i bazylia ( po garści )
- sól, pieprz czosnkowy,
- 1 łyżka masła.
Dodatki :
- ser żółty w plastrach,
- 2 obgotowane marchewki,
- 6 obgotowanych ziemniaków,
- sól, pieprz, papryka,czosnek,
- 1 łyżka oleju.
Sposób wykonania:
Mięso zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować frykadelki i obsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć na blachę do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle razem z posiekanymi ziołami. Dosmaczyć solą i pieprzem. Porcje szpinaku nałożyć na mięso i obłożyć żółtym serem.
Obgotowaną marchew i ziemniaki pokroić na ćwiartki, posypać przyprawami, pokropić olejem i ułożyć obok przygotowanych klopsów.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
1 comments
Fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do wspólnego obserwowania :)