Reklama

sobota, 15 listopada 2014

Frykadelki ze szpinakiem i serem

Smaczne, soczyste klopsiki wykonane w trochę inny sposób i z innymi dodatkami w mięsie. Zjedzone z pieczonymi ziemniakami i marchewką.


Składniki:

Frykadelki :

- 400 g mięsa z szynki,                                                       

- 2 żółtka,

- 100 g śmietany,

- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,

- sól, pieprz,

- olej do smażenia.

- parę gałązek tymianku.                                              
   
Szpinak :

- 200 g szpinaku ( u mnie mrożony w liściach ),

- świeży tymianek i bazylia ( po garści )

- sól, pieprz czosnkowy,

- 1 łyżka masła.

Dodatki :                                                                       

- ser żółty w plastrach,

- 2 obgotowane marchewki,

- 6 obgotowanych ziemniaków,

- sól, pieprz, papryka,czosnek,

- 1 łyżka oleju.

 Sposób wykonania:

Mięso zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować frykadelki i obsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć na blachę do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć i przesmażyć na maśle razem z posiekanymi ziołami. Dosmaczyć solą i pieprzem. Porcje szpinaku nałożyć na mięso i obłożyć żółtym serem.
Obgotowaną marchew i ziemniaki pokroić na ćwiartki, posypać przyprawami, pokropić olejem i ułożyć obok przygotowanych klopsów.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na obiad :)
    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnego obserwowania :)

    OdpowiedzUsuń