Reklama

niedziela, 23 listopada 2014

Chrupiące kurczaczki a'la KFC

Bardzo dobre mięsne paski z piersi kurczaka. Przepis zaczerpnięty z tej strony, z małymi zmianami. U mnie zjedzone jako danie obiadowe z pieczonymi ziemniakami.


Składniki:

- 2 filety z piersi kurczaka,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego,

- mieszanka ziół : po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, majeranku, rozmarynu,

tymianku, ziół prowansalskich

ciasto:

- 1 jajko,

- 1/2 szklanki mąki,

- 1/4 szklanki mleka,

- 1/2 łyżeczki soli,

- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół,

- 1/2 łyżeczki pieprzu,

- mąka do obtoczenia,

- olej do smażenia.

Wykonanie:

Filety pokroić na paski i obsypać przyprawami ( odłożyć 1/2 łyżeczki mieszanki ziół do ciasta). Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Przygotować ciasto, wlać do mięsa, wymieszać i ponownie przez godzinę chłodzić. Paski obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Do tego obgotowane, pokrojone ziemniaki obsypane ziołami i podpieczone w piekarniku. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz