Reklama

sobota, 13 grudnia 2014

Jagodzianki czyli trochę letnich wspomnień

Drożdżowe bułeczki napakowane letnimi jagodami, które czekały zamrożone na swoją chwilę, posypane kruszonką i polane lukrem jagodowym. Bardzo pulchne i miękkie. Dla mnie doskonałe :)





Składniki:

- 1/2 kg mąki + dosypka,

- opakowanie suszonych drożdży,

- 2 jajka,

- 1 mały, ugotowany ziemniak,

- 1/2 szklanki cukru pudru,

- 3/4 szklanki mleka,

- 1/4 szklanki jogurtu,

- 100 g roztopionego masła,

- aromat migdałowy,

- jagody ( u mnie mrożone ),

- kruszonka: 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru waniliowego, 2-3 łyżki mąki.


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z drożdżami. Ziemniaka zetrzeć na tarce, wymieszać z pudrem na gładką masę i z pozostałymi składnikami dodać do mąki.Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodać trochę mąki,ale nie za dużo. To ciasto nie jest bardzo zwarte. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, co pół je lekko wyrabiając. Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta i nadziewać łyżką jagód. Uformować kulkę, posypać kruszonką i odstawić do podrośnięcia. Piec na złoto. Ja lekko polałem jagodzianki lukrem z cukru pudru i soku jagodowego. Smacznego


1 komentarz:

  1. pyszności! Ja zapraszam do udziału w konkursie http://testerka-blogerka.blog.pl/2014/12/07/konkurs-swiateczny-konkurs-na-wypieki/

    OdpowiedzUsuń