Szarlotka
17:25Ten przepis znalazłem tutaj, a swoją szarlotkę napakowałem większą ilością jabłek, co zresztą widać :)) Jest pyszna, więc jeżeli mamy zapasy jabłek zamkniętych w słoikach, to możemy ją piec o każdej porze roku, a naprawdę warto.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki mleka,
- 160 g masła.
Nadzienie:
- 2 kg jabłek ( dałem dużo więcej ),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 40 g masła ( nie dałem ),
- cukier waniliowy.
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto, najlepiej w robocie, ponieważ jest klejące. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować na papierze i przez papier do pieczenia. Razem z papierem przenieść na blachę i podpiec przez około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotować nadzienie. Obrane i pokrojone jabłka poddusić w garnku, następnie dodać cukier i mąkę.Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Najlepiej przez papier do pieczenia lub folię i razem z nim przenieść na ciasto, odwracając papierem do góry. Wtedy ciasto się nie rozerwie. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, do zrumienienia. Ja zamiast lukru posypałem cukrem pudrem.
4 comments
pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, właśnie taka jest - pyszna :)
OdpowiedzUsuńBrakuje czasu pieczenia, chociaż uśrednionego :( papier, papier a nie folia bo ta się przykleiła do ciasta i na nic to wszystko :( siedzi w piekarniku, na pewno nie będzie urokliwe ale i tak zjemy, choć w pewnym momencie chciałam wszystko wrzucić do kosza ...
OdpowiedzUsuńJa nie miałem problemu z odklejeniem folii ani papieru. Czas pieczenia zależny jest od piekarnika, w moim zawsze dłuższy niż zalecany, ale racja, że przeoczyłem. W razie czego zawsze podaję źródło przepisu (jeśli nie jest mój )i można zaglądać do oryginału. Mam nadzieję, że jednak się udała..
Usuń