Pierniki norymberskie
15:29Trochę już późno na pierniki, ale podam przepis, żeby się gdzieś nie zawieruszył, a może ktoś jeszcze się skusi? Mięciutkie, napakowane bakaliami i bardzo szybkie w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Ilość i rodzaj bakalii można dostosować do tych, które najbardziej lubimy :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
-100g masła,
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru,
- 3 - 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- przyprawa do piernika,
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 100g wiórków kokosowych,
- 100g posiekanych orzechów,
- rodzynki namoczone w 1/2 szklanki wrzątku.
Lukier:
- cukier puder,
- woda,
- olejek rumowy.
Wykonanie:
W misce utrzeć mikserem masło, cukier i jajka. Dodać mąkę, proszek, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksować, na koniec dodać bakalie i rodzynki razem z wodą i całość wymieszać łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżeczką małe porcje i piec w nagrzanym piekarniku do bardzo lekkiego zrumienienia ( najlepiej widać od spodu pierniczka). Gorące z wierzchu polukrować.
4 comments
Uwielbiam pierniczki, a te wyglądają wyjątkowo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńTakie pełne bakalii musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ wiórkami nie jadłam,chętnie zrobię,jak czas pozwoli:)p.s. przyprawę do piernika też robię swoją haha
OdpowiedzUsuńPierników różnych miałem całą górę, więc jak na razie mam przesyt, ale przy nadarzającej okazji napewno zgapię.
OdpowiedzUsuń