Reklama

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pierniki norymberskie

Trochę już późno na pierniki, ale podam przepis, żeby się gdzieś nie zawieruszył, a może ktoś jeszcze się skusi? Mięciutkie, napakowane bakaliami i bardzo szybkie w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Ilość i rodzaj bakalii można dostosować do tych, które najbardziej lubimy :)


Składniki:

Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej,

-100g masła,

- 1/2 - 3/4 szklanki cukru,

- 3 - 4 jajka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 łyżki kakao,

- przyprawa do piernika,

- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej,

- 100g wiórków kokosowych,

- 100g posiekanych orzechów,

- rodzynki namoczone w 1/2 szklanki wrzątku.

Lukier:

- cukier puder,

- woda,

- olejek rumowy.

Wykonanie:

W misce utrzeć mikserem masło, cukier i jajka. Dodać mąkę, proszek, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksować, na koniec dodać bakalie i rodzynki razem z wodą i całość wymieszać łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżeczką małe porcje i piec w nagrzanym piekarniku do bardzo lekkiego zrumienienia ( najlepiej widać od spodu pierniczka). Gorące  z wierzchu polukrować.



Wigilia 2014

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierniczki, a te wyglądają wyjątkowo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pełne bakalii musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wiórkami nie jadłam,chętnie zrobię,jak czas pozwoli:)p.s. przyprawę do piernika też robię swoją haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierników różnych miałem całą górę, więc jak na razie mam przesyt, ale przy nadarzającej okazji napewno zgapię.

    OdpowiedzUsuń