Reklama

piątek, 5 grudnia 2014

Łosoś z czarnym sezamem i zielonym ryżem

Smacznie i aromatycznie.

Składniki:

- filet z łososia,

- 100 - 150 g ryżu,

- czarny sezam.

-  zielone pesto do ryżu ( z tego przepisu )

Marynata do ryby:

-sok z połowy cytryny,

- 2 łyżki syropu imbirowego ( przepis ) i 1/2 łyżeczki świeżego imbiru

- 2 łyżeczki sosu sojowego,

- czarny pieprz.


Wykonanie:

Łososia pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić, aby przeszła smakiem. Następnie obtoczyć w czarnym sezamie i usmażyć na rozgrzanym oleju lub w piekarniku.

Ugotować ryż na sypko i gorący wymieszać z 3 łyżkami zielonego pesto. Ilość pesto zależy od indywidualnego smaku. Resztę, jeżeli zostanie można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce. Smacznego


Lekkie Święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz