Łosoś z czarnym sezamem i zielonym ryżem
15:58Smacznie i aromatycznie.
- filet z łososia,
- 100 - 150 g ryżu,
- czarny sezam.
- zielone pesto do ryżu ( z tego przepisu )
Marynata do ryby:
-sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki syropu imbirowego ( przepis ) i 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- czarny pieprz.
Wykonanie:
Łososia pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić, aby przeszła smakiem. Następnie obtoczyć w czarnym sezamie i usmażyć na rozgrzanym oleju lub w piekarniku.
Ugotować ryż na sypko i gorący wymieszać z 3 łyżkami zielonego pesto. Ilość pesto zależy od indywidualnego smaku. Resztę, jeżeli zostanie można zamknąć w słoiczku i przechowywać w lodówce. Smacznego
0 comments