Reklama

niedziela, 19 października 2014

Imbir kandyzowany i syrop z niego

Bardzo lubię imbir, dlatego zaciekawił mnie ten przepis na zrobienie domowego, kandyzowanego imbiru i syropu. Wyszedł rewelacyjnie i w ten sposób mamy rozgrzewające produkty na zimę ( jeśli oczywiście dotrwa ). Bardzo polecam :)




Składniki:

- świeży imbir (u mnie 15 dkg),

- cukier ( u mnie szklanka),

- woda (szklanka),

- sok z cytryny ( u mnie z połowy).

Sposób wykonania:

Imbir obrać ze skórki ( najlepiej zeskrobać łyżeczką ) i pokroić w plasterki, a potem na połówki lub ćwiartki, zależnie od tego jakie kawałki chcemy uzyskać.
Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,trochę ponad poziom imbiru i dosypujemy cukier w ilości zależnej od słodyczy jaką lubimy (trochę więcej niż waga imbiru). Gotujemy około pół godziny, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Imbir wyjmujemy z syropu, studzimy i obtaczamy w cukrze. Ja zostawiłem go na noc do obeschnięcia. Powstały, gorący syrop wlewamy do butelki i odstawiamy do góry dnem,żeby się zamknął ( jeżeli nie chcemy zużyć od razu ).

2 komentarze:

  1. Dostałam kiedyś od kuzynki imbir kandyzowany, ale nie wiedziałam, że można go łatwo zrobić w domu. Dobrze wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze radzę zrobić, ja właśnie wykonałem drugą porcję :)

    OdpowiedzUsuń