Reklama

poniedziałek, 27 października 2014

Hamburger po mojemu

Nieraz ma się ochotę na fast food. Wtedy należy ją zaspokoić, ale można to zrobić w wersji domowej, trochę zdrowszej, ze znanych składników.


Składniki:

- 4 bułki do hamburgerów,

- 2 filety z kurczaka,                                              

- 1 jajko,

- sól, pieprz, papryka, czosnek, tymianek,                      

- bułka tarta,

- olej do smażenia,

- 8 plasterków żółtego sera,

- czerwona cebula,

- sałata lodowa,

- pomidor,



Sposób wykonania:

Mięso zmielić, dodać przyprawy ( ilość według uznania ) i jajko. Wyrobić na gładką masę, podzielić na cztery części i uformować owalne kotlety, które obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni. Bułkę rozkroić i podpiec w piekarniku. Na gorącej układać kolejno: ser, mięso, krążki czerwonej cebuli, ser, plaster pomidora, porwana sałata i góra bułki. Ja dodałem jeszcze trochę ketchupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz