Eklery
11:14Eklery robiłem w tym tygodniu dwa razy. Za pierwszym razem piekłem z kolegą z klasy, do szkoły, gdzie pieniądze ze sprzedaży były przekazane na cel charytatywny. Drugie były już dla wszystkich domowników. Przepis oczywiście stary, sprawdzony ,z zeszytu babci. Wyszły rewelacja :))
Składniki na około 36 sztuk
Ciasto:
- 2 szklanki wody,
- 250 g margaryny,
- 2 szklanki mąki,
- 8 jajek.
Krem:
- 1 litr mleka,
- 4 budynie waniliowe,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżki kawy sypanej.
Dekoracja:
- czekolada gorzka,
- czekolada kawowa.
Sposób wykonania:
W garnku zagotować wodę z margaryną,wsypać mąkę i dalej gotować rozcierając masę (najlepiej drewnianą łyżką). Po wystudzeniu masy dodawać kolejno po jednym jajku i dokładnie ucierać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać kształt eklera. Piec w mocno nagrzanym piekarniku około 20-30 minut, do lekkiego zrumienienia, tak, aby nie były miękkie na zewnątrz. Ugotować budyń i wystudzony dodawać po łyżce do utartego masła z pudrem.Krem podzielić na dwie części, do jednej dodać zaparzoną w małej ilości wody kawę razem z fusami i ponownie zmiksować. Eklery przekroić i napełniać kremami. Na koniec polać roztopioną czekoladą, te waniliowe -czekoladą gorzką, te kawowe- czekoladą kawową.
1 comments
Uwielbiam je, są bardzo pięknie i smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.