Reklama

środa, 8 października 2014

Zrazy z szynki

Doskonały niedzielny obiad.



Składniki:

- 1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej,

- 2 cebule,                                                          

- 3-4 ogórki kiszone

- kiełbasa meksykańska,

- kabanosy peperoni,

- sól, pieprz,

- trochę oleju do podsmażenia,

- mąka do zaciągnięcia sosu.


Sposób przygotowania:



Mięso pokroić na plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem. Cebulę pokroić na półplasterki, ogórki i kiełbaski w ukośne plastry. Na plaster mięsa nałożyć każdy z dodatków, zwinąć roladkę, ewentualnie spiąć wykałaczką ( ja osobiście tak robiłem). Przygotowane zrazy obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano,jeśli zostały dodatki to również je dorzucić. Przełożyć wszystko do garnka.Patelnię zalać wodą ,zagotować,aby zebrać z niej cały smak po mięsie i dolać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości uzupełniając co jakiś czas wodę. Następnie powstały sos zagęścić mąką i całość zagotować. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, było pyszne i smakowało całej rodzince :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zrazy z szynki .prezentują się bardzo smakowicie a przede wszystkim są szybkie w wykonaniu .
    Takie zrazy to ja bardzo lubię ...

    OdpowiedzUsuń