Reklama

wtorek, 21 października 2014

Babka gruszkowo - imbirowa

Miękka i puszysta babka z jesiennymi gruszkami i aromatycznym imbirem. Smaczna na ciepło i po wystygnięciu. Bardzo polecam ;)



Składniki:

- 125 g miękkiego masła,

- 3/4 szklanki cukru,

- cukier waniliowy,

- 3 jajka,

- 1 szklanka mąki pszennej,

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 duża gruszka,

- garść imbiru kandyzowanego'

- cukier puder do posypania.


Sposób wykonania:

Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Po trochu dosypać przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia obydwa gatunki mąki. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, posiekany imbir i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy babkowej i piec w mocniej nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.


 Smaczna Jesień Wariacje z gruszką Babki Wielkanocne 2015

2 komentarze:

  1. nawet poczułam w powietrzu imbir mm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki z imbirem... To ciacho musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń