Babka gruszkowo - imbirowa
11:00Miękka i puszysta babka z jesiennymi gruszkami i aromatycznym imbirem. Smaczna na ciepło i po wystygnięciu. Bardzo polecam ;)
Składniki:
- 125 g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 duża gruszka,
- garść imbiru kandyzowanego'
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Po trochu dosypać przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia obydwa gatunki mąki. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, posiekany imbir i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy babkowej i piec w mocniej nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.
2 comments
nawet poczułam w powietrzu imbir mm:)
OdpowiedzUsuńGruszki z imbirem... To ciacho musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń