Reklama

sobota, 4 października 2014

Szarlotka z przepisu ze starej książki

Przepis na tą szarlotkę pochodzi ze starej książki mojej mamy, takiej ponad 20-letniej. Wyszła bardzo dobra, od siebie dodałem cynamon, którego w przepisie nie było.




Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,

- 1 szklanka cukru pudru,

- cukier lub aromat waniliowy,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 3 jajka,

- 2-3 łyżki śmietany (dałem jogurt naturalny),

- 1/2 kostki roztopionej margaryny,

- 1 i 1/2 kg startych jabłek (dałem 2 duże słoiki domowego musu ),

- cynamon.

Sposób wykonania:




W misce utrzeć jajka z pudrem, dodać pozostałe składniki, a na końcu jeszcze ciepłą margarynę.W formie wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić 3/4 ciasta, na to mus wymieszany z cynamonem. Z pozostałego ciasta uformować paski układając na jabłkach kratkę. Piec około 1 godziny, do zrumienienia wierzchu.Wyrobione ciasto jest miękkie i plastyczne, a po upieczeniu smakuje jak kruche. Bardzo wszystkim smakowało.


Jabłko z cynamonem 2014

7 komentarzy:

  1. Taka tradycyjna, krucha szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie tradycyjne szarlotki są najlepsze :) Twoja wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dodatku niewiele przy niej pracy, a smak bardzo dobry

      Usuń
  3. Stare, sprawdzone przepisy to jednak to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodam,że na drugi dzień była również smaczna.

    OdpowiedzUsuń