Tiramisu marchewkowo - pomarańczowe
11:09Deser, który gości na wielu blogach, więc przyszedł czas,abym i ja go wykonał. Miało być tiramisu dyniowe, ale pomyślałem, że mogę wykorzystać pyszny dżem marchewkowo - pomarańczowy domowej roboty. Wyszło bardzo przyjemnie ;)
Składniki :
- 250 g mascarpone,
- 250 ml kremówki,
- pół słoika dżemu marchewkowo - pomarańczowego (ok 140g),
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- cynamon,
- duże,okrągłe biszkopty,
- gorzka czekolada,
- filiżanka mocnej kawy z amaretto.
Sposób wykonania:
Kremówkę ubić z pudrem na sztywno, 4 łyżki odłożyć do dekoracji. Mascarpone wymieszać z dżemem, na koniec dodając kremówkę. Podzielić na dwie części, do jednej dodać cynamon. W pucharkach układać warstwy: biszkopt namoczony w kawie, krem bez cynamonu, znowu biszkopt, krem z cynamonem. Wierzch udekorować bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. Smacznego
1 comments
Ciekawa wersja tiramisu- też ostatnio robiłam, ale tradycyjną- pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń