Reklama

piątek, 17 października 2014

Tiramisu marchewkowo - pomarańczowe

Deser, który gości na wielu blogach, więc przyszedł czas,abym i ja go wykonał. Miało być tiramisu dyniowe, ale pomyślałem, że mogę wykorzystać pyszny dżem marchewkowo - pomarańczowy domowej roboty. Wyszło bardzo przyjemnie ;)


 Składniki :

- 250 g mascarpone,

- 250 ml kremówki,

- pół słoika dżemu marchewkowo - pomarańczowego (ok 140g),

- 3-4 łyżki cukru pudru,

- cynamon,

- duże,okrągłe biszkopty,

- gorzka czekolada,

- filiżanka mocnej kawy z amaretto.


Sposób wykonania:

Kremówkę ubić z pudrem na sztywno, 4 łyżki odłożyć do dekoracji. Mascarpone wymieszać z dżemem, na koniec dodając kremówkę. Podzielić na dwie części, do jednej dodać cynamon. W pucharkach układać warstwy: biszkopt namoczony w kawie, krem bez cynamonu, znowu biszkopt, krem z cynamonem. Wierzch udekorować bitą śmietaną i tartą gorzką czekoladą. Smacznego

2 komentarze:

  1. Ciekawa wersja tiramisu- też ostatnio robiłam, ale tradycyjną- pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń