Bułki dyniowo- mleczne
14:22Miękkie, puszyste bułki z nutą dyni i mleka w proszku. Wzorowałem się na tym przepisie, ale został on poddany pewnym zmianom. Zapewniam,że wyszło równie smacznie, bo zniknęły jeszcze ciepłe, zjedzone z czekobananem :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki razowej,
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- szklanka wody,
- 1/2 szklanki musu z dyni,
- 1 czubata łyżka mleka w proszku,
- 1 czubata łyżka miodu,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 20 g drożdży,
- miód i płatki owsiane do posypania wierzchu.
Sposób wykonania:
Z drożdży,miodu ,połowy szklanki wody zrobić zaczyn i odstawić do spienienia. Do miski wsypać sypkie składniki, dodać mus z dyni, masło i mleko w proszku rozpuszczone w pozostałej wodzie. Wmieszać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować , uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze do wyrośnięcia.Napuszone bułki posmarować wodą z miodem i posypać płatkami owsianymi. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Smacznego.
0 comments