Reklama

sobota, 18 października 2014

Bułki dyniowo- mleczne

Miękkie, puszyste bułki z nutą dyni i mleka w proszku. Wzorowałem się na tym przepisie, ale został on poddany  pewnym zmianom. Zapewniam,że wyszło równie smacznie, bo zniknęły jeszcze ciepłe, zjedzone z czekobananem :)


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 1/2 szklanki mąki razowej,

- 3/4 szklanki płatków owsianych,

- szklanka wody,

- 1/2 szklanki musu z dyni,

- 1 czubata łyżka mleka w proszku,

- 1 czubata łyżka miodu,

- 3 łyżki roztopionego masła,

- 1 łyżeczka soli,

- 20 g drożdży,

- miód i płatki owsiane do posypania wierzchu.


Sposób wykonania:

Z drożdży,miodu ,połowy szklanki wody zrobić zaczyn i odstawić do spienienia. Do miski wsypać sypkie składniki, dodać mus z dyni, masło i mleko w proszku rozpuszczone w pozostałej wodzie. Wmieszać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować , uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze do wyrośnięcia.Napuszone bułki posmarować wodą z miodem i posypać płatkami owsianymi. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz