Reklama

poniedziałek, 6 października 2014

Chleb graham

Coraz lepiej wychodzi mi pieczenie chleba, tym razem zmierzyłem się z mąką graham.




Dzień wcześniej przygotowałem zaczyn:

- 3 łyżki zakwasu

- 200 ml wody,

- około 1 szklanki mąki graham

Wszystko wymieszałem do konsystencji gęstej papki i odstawiłem przykryte ręcznikiem lnianym i workiem foliowym na noc.

Następnego dnia dodałem:

- około 300 ml ciepłej wody,

- 1 łyżeczkę soli,

- po dużej garści siemienia i słonecznika,

- 2 szklanki mąki graham,

- 1-1,5 szklanki mąki pszennej.

Wyrobiłem mikserem, końcówkami-hakami na miękkie plastyczne ciasto. W razie potrzeby należy dolać wody lub dodać mąki. Wszystko zależy od użytej mąki, jak mówi moja mama i to pod jej nadzorem mierzę się z chlebem. Przykryte ,tak jak w przypadku zaczynu odstawiłem na 1,5 - 2 godziny, co 30 minut parokrotnie składałem ciasto.Po tym czasie włożyłem do formy, zwilżyłem lekko wodą, posypałem otrębami i odstawiłem do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Upieczony chleb, po postukaniu w spód wydaje głuchy dźwięk. Troczę się napracowałem, ale warto.

4 komentarze: