Chleb graham
15:02Coraz lepiej wychodzi mi pieczenie chleba, tym razem zmierzyłem się z mąką graham.
Dzień wcześniej przygotowałem zaczyn:
- 3 łyżki zakwasu
- 200 ml wody,
- około 1 szklanki mąki graham
Wszystko wymieszałem do konsystencji gęstej papki i odstawiłem przykryte ręcznikiem lnianym i workiem foliowym na noc.
Następnego dnia dodałem:
- około 300 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczkę soli,
- po dużej garści siemienia i słonecznika,
- 2 szklanki mąki graham,
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej.
Wyrobiłem mikserem, końcówkami-hakami na miękkie plastyczne ciasto. W razie potrzeby należy dolać wody lub dodać mąki. Wszystko zależy od użytej mąki, jak mówi moja mama i to pod jej nadzorem mierzę się z chlebem. Przykryte ,tak jak w przypadku zaczynu odstawiłem na 1,5 - 2 godziny, co 30 minut parokrotnie składałem ciasto.Po tym czasie włożyłem do formy, zwilżyłem lekko wodą, posypałem otrębami i odstawiłem do wyrośnięcia na około 1- 1,5 godziny. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Upieczony chleb, po postukaniu w spód wydaje głuchy dźwięk. Troczę się napracowałem, ale warto.
3 comments
Chleb graham uwielbiam. Taki domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńmusze kiedys sama zrobic:)
OdpowiedzUsuńMniam, smakowity bochenek :)
OdpowiedzUsuń