Polenta z dynią
18:03Jesienna sałatka z dynią i kaszką kukurydzianą, którą można jeść na zimno lub ciepło.
Składniki:
- sałata,
- pół szklanki kaszy kukurydzianej,
- ćwiartka małej dyni,
- feta,
- sól, pieprz.
Posypka:
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka masła,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- łyżka czarnego sezamu.
Sos:
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na gęsto, wylać na natłuszczony talerz i schłodzić. Dynię obrać, pokroić na plastry, skropić olejem. Dosmaczyć solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Składniki posypki prażymy na patelni i studzimy. Na talerzu układamy sałatę oraz pokrojoną w romby i podsmażoną na patelni polentę. Dodajemy upieczoną dynię, posypkę z pestek, pokruszoną fetę i całość polewamy wymieszanym sosem. Jemy na ciepło lub zimno.
1 comments
bardzo często właśnie ostatnio jem polentę z dynią! to są takie delikatne kremowe smaki :)
OdpowiedzUsuń