Reklama

czwartek, 9 października 2014

Polenta z dynią

Jesienna sałatka z dynią i kaszką kukurydzianą, którą można jeść na zimno lub ciepło.



Składniki:

- sałata,

- pół szklanki kaszy kukurydzianej,

- ćwiartka małej dyni,

- feta,

- sól, pieprz.

Posypka:

- pół łyżeczki cukru,

- łyżeczka masła,

- pół łyżeczki cynamonu,

- łyżeczka słodkiej papryki,

- 2 łyżki pestek słonecznika,

- łyżka czarnego sezamu.

Sos:

- 2 łyżeczki octu winnego,

- 2 łyżki oleju,

- sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie na gęsto, wylać na natłuszczony talerz i schłodzić. Dynię obrać, pokroić na plastry, skropić olejem. Dosmaczyć solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Składniki posypki prażymy na patelni i studzimy. Na talerzu układamy sałatę oraz pokrojoną w romby i podsmażoną na patelni polentę. Dodajemy upieczoną dynię, posypkę z pestek, pokruszoną fetę i całość polewamy wymieszanym sosem. Jemy na ciepło lub zimno.




Dynia na słodko i słono Smaczna Jesień Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz:

  1. bardzo często właśnie ostatnio jem polentę z dynią! to są takie delikatne kremowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń