Smarowidło czekobanan na bułce dyniowej - na drugie śniadanie
16:15Pyszny,a w dodatku zdrowy krem. U mnie do smarowania bułek dyniowych, ze smakiem zjadanych na drugie śniadanie. Dużo energii bez większych wyrzutów sumienia. Smarowidło można wykorzystać również do nadziewania np. kruchych babeczek lub przełożenia ciasta.
Składniki:
Smarowidło:
- 2 dojrzałe banany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Bułki dyniowe:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- garść otrębów pszennych,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka miodu,
- 30 g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki musu z dyni,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 jajko.
Sposób wykonania:
Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać sok z cytryny i zagotować. Zestawić z ognia, wkruszyć czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce.
Do miski wsypać mąkę, otręby i sól. Drożdże, miód, szklankę letniej maślanki i mus dyniowy dodać do przygotowanych składników w misce. Wyrobić mikserem z hakami, dodając na końcu jajko. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i stanie się elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, w połowie czasu zagniatając. Wyłożyć na blachę, ponownie odstawić do napuszenia, obsypać lekko mąką, naciąć ostrym nożem i piec do zrumienienia.
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
4 comments
Wow, takie proste, a takie pyszne, czemu sama na to nie wpadłam, wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńZ czystym sumieniem polecam.
Usuńsuper pomysł :) świetna alternatywa dla kupnych kremów!
OdpowiedzUsuńI myślę, że zdrowsza alternatywa :)
Usuń