Reklama

piątek, 24 października 2014

Smarowidło czekobanan na bułce dyniowej - na drugie śniadanie

Pyszny,a w dodatku zdrowy krem. U mnie do smarowania bułek dyniowych, ze smakiem zjadanych na drugie śniadanie. Dużo energii bez większych wyrzutów sumienia. Smarowidło można wykorzystać również do nadziewania np. kruchych babeczek lub przełożenia ciasta.




 Składniki:

Smarowidło:

- 2 dojrzałe banany,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 50 g gorzkiej czekolady.

Bułki dyniowe:

- 4 szklanki mąki pszennej,

- garść otrębów pszennych,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżka miodu,

- 30 g świeżych drożdży,

- 3/4 szklanki musu z dyni,

- 1 szklanka maślanki,

- 1 jajko.


Sposób wykonania:

Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać sok z cytryny i zagotować. Zestawić z ognia, wkruszyć czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce.

Do miski wsypać mąkę, otręby i sól. Drożdże, miód, szklankę letniej maślanki i mus dyniowy dodać do przygotowanych składników w misce. Wyrobić mikserem z hakami, dodając na końcu jajko. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i stanie się elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, w połowie czasu zagniatając. Wyłożyć na blachę, ponownie odstawić do napuszenia, obsypać lekko mąką, naciąć ostrym nożem i piec do zrumienienia.


Moje wypieki i desery na każdą okazję
















http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

4 komentarze:

  1. Wow, takie proste, a takie pyszne, czemu sama na to nie wpadłam, wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) świetna alternatywa dla kupnych kremów!

    OdpowiedzUsuń