Reklama

piątek, 10 października 2014

Kluski grzybowo - pietruszkowe

Super dodatek do dań mięsnych i sosów albo jako samodzielne danie polane tylko stopionym masłem.

 

Składniki:

- 2 jajka,

- 2 łyżki roztopionego masła,

- 5 łyżek mąki,

- 4-5 łyżek usmażonych grzybów leśnych,

- garść posiekanej natki pietruszki,

- sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno. W misce wymieszać żółtka z masłem, dodać grzyby, pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie wmieszać białka i mąkę. Zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wkładać porcje ciasta nabieranego łyżką. Kluski gotują się krótko, około 5 minut. Prawie natychmiast po zanurzeniu wypływają na powierzchnię. Ja jadłem je ze zrazami, polane sosem.

Smaczna Jesień Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz