Sałatka z leśnymi grzybkami marynowanymi
14:25Sałatka jarzynowa z tegorocznymi grzybkami marynowanymi. Za ich sprawą sałatka nabiera ostrego smaku i znika w szybkim tempie.
Składniki:
- 1 słoik grzybków marynowanych ( podgrzybki),
- 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 2 marchewki,
- mały kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 2 jajka,
- 1 małe, kwaśne jabłko,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Marchew, seler, pietruszkę obrać i ugotować, po czym razem z ziemniakami i jabłkiem pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, posiekać i dodać do warzyw. Grzybki osączyć z zalewy, przepłukać zimną wodą, również posiekać. Wszystko dosmaczyć majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
0 comments