Tort jabłko w jabłku - dla dzieci
16:41Gigantyczne jabłko, które zrobiłem na specjalną okazję, jaką były urodziny mojego brata. Pomyślałem, że jeśli obchodzi je jesienią, a w dodatku uwielbia jabłka, to taki prezent będzie dla niego super fajną niespodzianką. Dodam, że brat i goście byli zachwyceni, a przy okazji wyręczyłem moją mamę, która od piewszych naszych urodzin zawsze sama wyczarowywała dla nas torty urodzinowe.
Przedstawiam mój pierwszy, własnoręcznie upieczony i udekorowany tort na każde jesienne urodziny:)))
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka musu jabłkowego,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 szklanka oleju,
- 4 jajka,
- 4 i 1/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Masa jabłkowa:
- 1 galaretka jabłkowa,
- 2 szklanki musu jabłkowego.
Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- barwnik zielony i pomarańczowy.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki płynne wymieszać trzepaczką we większej misce i dodać również wymieszane trzepaczką składniki sypkie. Całość szybko i dokładnie połączyć za pomacą łyżki. Ciasto po równo rozłożyć do wyłożonych folią aluminiową, dwóch metalowych misek o średnicy około 20 cm i upiec do zrumienienia. Po wystygnięciu każdą połówkę wydrążyć, uważając, aby nie się nie rozpadła.
Masa jabłkowa:
Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej porcji wody i wmieszać mus jabłkowy. Odstawić do lekkiego stężenia.
Masa budyniowa:
W szklance mleka rozmieszać obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującej się reszty mleka ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z pudrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę podzielić na pół i do każdej dodać inny barwnik.
Składanie jabłka:
Wydrążone połówki posmarować od środka masą budyniową (każdą innym kolorem) i do każdej wlać tężejąca masę jabłkową.Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie jedną połówkę posmarować kremem i nałożyć na drugą odwracając ją do góry dnem. Jabłko dokładnie posmarować zielonym kremem, natomiast z pomarańczowego zrobić mu rumieńce. Ogonek wykroić z wydrążonego ciasta i umieścić na czubku. Ja dodałem świeże listki stewii.
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
2 comments
Wyszedł Ci po prostu fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie,choć wiem, że jeszcze dużo muszę się nauczyć :)
Usuń