Reklama

niedziela, 26 października 2014

Tort jabłko w jabłku - dla dzieci

Gigantyczne jabłko, które zrobiłem na specjalną okazję, jaką były urodziny mojego brata. Pomyślałem, że jeśli obchodzi je jesienią, a w dodatku uwielbia jabłka, to taki prezent będzie dla niego super fajną niespodzianką. Dodam, że brat i goście byli zachwyceni, a przy okazji wyręczyłem moją mamę, która od piewszych naszych urodzin zawsze sama wyczarowywała dla nas torty urodzinowe.
Przedstawiam mój pierwszy, własnoręcznie upieczony i udekorowany tort  na każde jesienne urodziny:)))



Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka musu jabłkowego,

- 1 szklanka maślanki,

- 1 szklanka oleju,

- 4 jajka,

- 4 i 1/4 szklanki mąki tortowej,

- 1 szklanka cukru,

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 łyżeczki cynamonu.

Masa jabłkowa:

- 1 galaretka jabłkowa,

- 2 szklanki musu jabłkowego.

Masa budyniowa:

- 4 szklanki mleka,

- 6 łyżek mąki pszennej,

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 3 łyżki cukru waniliowego,

- 1 kostka masła,

- 1 szklanka cukru pudru,

- barwnik zielony i pomarańczowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Składniki płynne wymieszać trzepaczką we większej misce i dodać również wymieszane trzepaczką składniki sypkie. Całość szybko i dokładnie połączyć za pomacą łyżki. Ciasto po równo rozłożyć do wyłożonych folią aluminiową, dwóch metalowych misek o średnicy około 20 cm i upiec do zrumienienia. Po wystygnięciu każdą połówkę wydrążyć, uważając, aby nie się nie rozpadła.

Masa jabłkowa:
Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej porcji wody i wmieszać mus jabłkowy. Odstawić do lekkiego stężenia.

Masa budyniowa:
W szklance mleka rozmieszać obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującej się reszty mleka ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z pudrem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę podzielić na pół i do każdej dodać inny barwnik.

Składanie jabłka:

Wydrążone połówki posmarować od środka masą budyniową (każdą innym kolorem) i  do każdej wlać tężejąca masę jabłkową.Odstawić do całkowitego stężenia. Następnie jedną połówkę posmarować kremem i nałożyć na drugą odwracając ją do góry dnem. Jabłko dokładnie posmarować zielonym kremem, natomiast z pomarańczowego zrobić mu rumieńce. Ogonek wykroić z wydrążonego ciasta i umieścić na czubku. Ja dodałem świeże listki stewii.


Moje wypieki i desery na każdą okazję


http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

2 komentarze:

  1. Wyszedł Ci po prostu fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie,choć wiem, że jeszcze dużo muszę się nauczyć :)

      Usuń