Reklama

poniedziałek, 20 października 2014

Dżem marchewkowo-pomarańczowy

Bardzo dobry dżem o soczyście pomarańczowym kolorze i smaku. Można go zjadać na kanapce, ale super sprawdza się jako nadzienie np. do rogalików drożdżowych, babeczek. Zamykając go w słoikach mamy gotowy dżem do wykorzystania. Z tej porcji wychodzi około 3-4 słoiczków.

Zrazy z szynki
Składniki:

- 1 kg marchwi,

- 1 kg ładnych pomarańczy,

- sok z 1/2 cytryny,

- ok 1/2 kg cukru.


 Sposób wykonania:

Marchew utrzeć na tarce jarzynowej, dolać trochę wody i gotować do miękkości. W osobnym naczyniu ugotować syrop z cukru i 1/2 szklanki wody,dodać startą skórkę z 2-3 pomarańczy i chwilę smażyć. Dodać do niego ugotowaną marchew, wyciśnięty razem z miąższem sok z pomarańczy i cytryny. Gotować całość do zgęstnienia.Można zmiksować, ale ja wolę czuć drobne cząsteczki.


Przetwory na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz